Iben Thranholm: Den nye pave skal være mystiker og afrikaner

Den katolske kirke har brug for en pave, der har et godt kendskab til Afrika. Og så skal han have en meget stærk åndelig dimension, mener katolik og journalist Iben Thranholm

Iben Thranholms yndlingskandidat til paveposten er kardinalen Peter Turkson (tv.). Billedet er fra 2003.
Iben Thranholms yndlingskandidat til paveposten er kardinalen Peter Turkson (tv.). Billedet er fra 2003. Foto: PAOLO COCCO.

Når pave Benedikt forlader sin pavestol med udgangen af februar, bør det være det være en kardinal fra Afrika, der indtager hans plads.

Det mener Iben Thranholm, katolik, teolog, journalist og tidligere informationschef i den katolske kirke i Danmark. Helt konkret håber hun, at det bliver den 63-årige kardinal Peter Turkson, der erstatter Benedikt.

LÆS OGSÅ: Paven: Derfor træder jeg tilbage før tid

Han er en utrolig spændende person, ikke mindst fordi han er afrikaner, siger Iben Thranholm.

Peter Turkson er fra Ghana i Vestafrika og blev i 2009 udnævnt til overhoved for det pontifikale råd for retfærdig og fred af pave Benedikt.

Afrika er det store ny katolske kontinent. Det er her, der sker en eksplosiv vækst i kirken. Den kommunikative infrastruktur i Afrika er ofte dårlig, og man risikerer, at kirken udvikler sig for lokalt. Derfor er det utrolig vigtigt, at kirken har en varm linje til Afrika. Det har den ikke i særlig høj grad i dag, siger Iben Thranholm.

Hun kalder den afgående pave Benedikt for en fantastisk pave, men understreger også, at han har været en meget intellektuel pave.

LÆS OGSÅ
: Analyse: Benedikt er paven, der balancerer mellem tro og fornuft

Fremover er der brug for en pave, der har hovedet mere vendt ud mod verden end ned i en bog.

Vi har brug for en pave, der har meget tjek på, hvordan verden fungerer i dag og forstår, hvilke kræfter kirken er oppe imod. Kristendommen er den mest forfulgte religion i verden. Det går den gale vej for kristne overalt i verden. En ny pave skal virkelig kunne markere sig i forhold til religionsfrihed og rettigheder og kunne sætte fokus på problemet. Det handler om at kunne mobilisere kræfter i den katolske verden, der går imod den bølge, som forsøger at kvæle kristendommen, siger Iben Thranholm.

Men det er ikke kun politisk, at den kommende pave skal være stærk. Der er nemlig også åndelige kræfter i spil, mener Iben Thranholm.

LÆS OGSÅ
: 5 citater: Det har pave Benedikt sagt

Den kommende pave skal have en stærk personlighed. Men han skal også være spirituel, så han forstår de kræfter, kristendommen er oppe imod og forstår dybden af den åndelige dimension. Jeg vil mene, at det kræver, vi får en pave, der nærmest er mystiker i sit personlige trosliv. Det skal være en person med et meget nært forhold til Gud.

Peter Turkson har ikke været afvisende over for tanken om at blive pave. I 2009 udtalte han til et pressemøde, at hvis man siger ja til at blive præst eller kardinal, må man også være villig til at blive pave. Det er en del af pakken, argumenterede han. Ved samme pressemøde sagde han også, at han ser det som en reel mulighed, at en kommende pave bliver sort.

Hvorfor ikke?, lød hans svar og henviste til, at både USAs præsident Obama og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan begge er sorte.