Ida Auken vil nå erhvervsfolk gennem religion

På Det Verdensøkonomiske Forum i Schweiz skal miljøminister Ida Auken (SF) i dag tale om tro og miljø

Miljøminister Ida Auken (SF) skal i dag tale om forholdet mellem religion og miljø på det Verdensøkonomiske Forum i Davos i Schweiz
Miljøminister Ida Auken (SF) skal i dag tale om forholdet mellem religion og miljø på det Verdensøkonomiske Forum i Davos i Schweiz. Foto: Thomas Lekfeldt Denmark.

Store dele af verdens erhvervsliv er repræsenteret på Det Verdensøkonomiske Forum i Davos i Schweiz i disse dage.

På konferencen holdes her til formiddag et seminar om forholdet mellem tro og miljø, som Danmarks miljøminister Ida Auken (SF) vil tale om. Hun håber at kunne nå nogle af de mange erhvervsfolk, som selv har et religiøst ståsted, men som ikke ser behovet for, at miljøet skal beskyttes.

STORT TEMA: Klima og kirkeklokker

Religion kan og skal gerne spille en større rolle. Folk, der har et religiøst udgangspunkt, kan angribe spørgsmålene fra en anden vinkel end den, vi plejer at gå til. Så der er en enorm rigdom at hente, siger Ida Auken.

Resten af verden har de religiøse spørgsmål meget højt oppe på dagsordenen, og det er helt almindeligt, at politiske ledere har deres religion med på arbejde. Ikke sådan at de gør den til politik, og at andre skal leve op til deres religion, men fordi den er inspirerende for dem.

Ida Auken håber, at hun ved at bruge religion som indgangsdør kan vende den negative vinkel, som miljødebatten ofte har fået: at mennesket har presset skaberværket så hårdt, at det reelt er ved at blive ødelagt og ikke kan reddes.

Man kunne også vende det om og sige, at vi som mennesker har fået noget af den samme kreativitet, som Skaberen har. Og vi kunne måske bruge den bedre ved at lære af skaberværket omkring os. Så det hele ikke handler om, at vi skal stoppe det hele, siger ministeren.

Eller som hun formulerer det til deltagerne på mødet i dag:

Hvis vi fortsat vil spille Gud i vores omgang med naturen, bliver vi nødt til at påtage os alle sider af rollen. Vi må sikre os, at naturens rigdom bliver bevaret, så fremtidige generationer, uanset religiøs overbevisning, ligesom vi kan nyde en fantastisk gåtur i skoven en forårsdag.

LÆS OGSÅ: Klimadebatten er baseret på religion

Miljøministeren er optaget af vugge-til-vugge-idéen, det vil sige, at alting genbruges, og at der ikke skabes affald.

Naturen skaber ikke affald. Naturen skaber for meget af det hele. Den arbejder med overflødighed. Hvis miljøpolitik kunne forandres fra en du-må-ikke-dagsorden, en forbudsdagsorden, til en mere intelligent dagsorden, er man med til at sætte en ny dynamik ind i det politiske, og egentlig også i de religiøse tankeformer.

Som et konkret eksempel på, hvordan tankegangen kan omsættes til virkelighed, nævner hun ingeniører, der bygger huse, som ligner træer. De skaber ikke affald, men producerer tværtimod mere energi, end de bruger.

At udvikle den slags kræver en intelligens og kreativitet, som minder om Skaberens.