Præster vil have lov til at døbe udendørs den næste tid

Coronakrisen kalder på alternative former i kirken, og nu opfordrer flere præster til, at der skal være mulighed for at rykke alle kirkelige handlinger udendørs sommeren over. Men biskop ser problemer i forslaget

Tore og Amalie har fået dispensation til udendørs dåb af Theia. - Foto: Julie Meldhede Kristensen.
Tore og Amalie har fået dispensation til udendørs dåb af Theia. - Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Kirkerummene i Danmark har været lukkede de seneste to måneder, og det har tvunget kirken online og udenfor. Men selvom det i torsdags stod klart, at kirkerne så småt kan åbne fra på mandag, er situationen for sommerens mange barnedåb, kirkebryllupper og forsinkede konfirmationer stadig usikker.

Forsamlingsforbuddet vil fortsat sætte grænser for, hvor mange der kan samles inde i kirkerne til de kirkelige handlinger. Det problem fik sognepræst Jørgen Løvstad til at sende en opfordring til sin biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær. Her foreslog sognepræsten i Thorning, Grathe og Vium Kirker i Midtjylland, at det skulle være muligt at holde kirkelige handlinger som dåb, vielser og begravelser udendørs hen over sommeren.

”Vi har nogle pragtfulde områder herude, og det ville være virkelig fint at bruge dem i sommermånederne. For derude kan flere ting lade sig gøre i denne tid. Hvis man holdt konfirmationerne udendørs, kunne der stilles pavilloner op, hvor konfirmanderne og deres familie kunne sidde. Det kan jeg virkelig godt se for mig. Vi laver allerede vielser under stor pomp og pragt udendørs, og jeg har haft dåb under høstgudstjenester udenfor. Så jeg synes, det ville være en oplagt løsning,” siger Jørgen Løvstad og tilføjer, at dåb og konfirmation udendørs i så fald stadig skulle ske i forbindelse med en gudstjeneste.

Jørgen Løvstads ønske om at flytte de kirkelige handlinger ud deles af sognepræst Robert Strandgaard Andersen i Hjordkær Kirke ved Aabenraa. Han håber, at alle kirkelige handlinger kan flytte uden for henover sommeren.

”Selvom kirkerummene åbner i næste uge, vil jeg håbe, at der bliver åbnet for at holde meget udendørs, når det også er mere forsvarligt fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Vi har alligevel flere udendørs gudstjenester om året, og det vil være godt at få dåben med ud. Jeg synes ikke, at det bliver mindre kirkeligt af, at det ikke er i kirkerummet. Jeg er til gengæld meget opmærksom på at være striks med ritualerne, så det er helt tydeligt, at kirken er til stede,” siger han.

Præsten synes, at det er vigtigt med løsninger og tydelighed, når der har været så mange problemer med, hvad man må ved begravelser.

Det var biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, der fik forespørgslen fra Jørgen Løvstad. Han har tidligere givet dispensationer til dåb udendørs, men kun hvis det har været i forbindelse med en gudstjeneste.

”Jeg vil holde fast i, at gudstjenester og dåb hører sammen. En dåb skal ikke foregå hjemme i en have. Derudover kommer kirkerne med i den næste fase af genåbningen, selvom det stadig er uklart, under hvilke betingelser. Det betyder, at vi får kirken tilbage som gudstjenesterum, og der vil stadig være et udendørs forsamlingsforbud. Det giver som udgangspunkt ikke plads til flere, hvis man er ude. Det er dog anderledes i forhold til begravelser, hvor der plads til alle. Derfor er det vigtigt at opfordre til, at man holder dem udenfor, hvis mange skal med,” siger Henrik Stubkjær.

Marianne Christiansen, der er biskop over Haderslev Stift, holder også fast i, at gudstjenesten og dåben hænger sammen.

”Der har længe været mulighed for udendørs vielser, og særligt udendørs begravelser er blevet mere relevante i denne tid. En dåb kan godt foregå udenfor, hvis menighedens faste gudstjeneste flytter ud, men det er vigtigt, at dåben foregår der, fordi den døbte træder ind i den menighed. Det kan godt være, at folk i højere grad vil flytte ting ud på grund af både corona og det gode vejr. Man vinder meget ved at være udenfor, men det gør man også inde i kirkerne. Et afgrænset rum kan styrke fællesskabet, og det tror jeg også, at mange i højere grad vil se, når regnen tager til, og corona klinger af,” siger Marianne Christiansen.

For retsteolog Kristine Garde er det vigtigt at huske, at den døbte bliver en del af menigheden ved dåben:

”Den nuværende situation taler ikke så meget for at rykke kirken ud af kirkerummet, som situationen gjorde tidligere. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er en teologisk forskel på, om man er inde eller ude i forbindelse med kirkelige handlinger. Sakramentalt vil de være fuldt lødige, uanset hvor de udføres rituelt.”

”Problemet med at rykke dåben ud er, at den får karakter af at være en privat handling i en lukket kreds. Menigheden og optagelsen i den kommer til at mangle, hvis man døbes uden en gudstjeneste og kirkerummet, der repræsenterer den menighed og dens historie. Når der foretages en nøddåb, er det jo også muligt efterfølgende at fremstille den døbte i kirken for menigheden. Dåben er at træde ind i et fællesskab af andre døbte, som er det, folkekirken er. Den dimension vil mangle voldsomt, og derfor er det vigtigt, at vi er åbne for løsninger i coronatiden, men at vi finder de løsninger med stor omtanke. I denne situation er det ikke påtrængende, at alle kirkelige handlinger rykkes ud af kirken,” siger Kristine Garde.