Ikke alle kirker klager over høje naboer: ”Det er en del af tidens udvikling”

Folkekirkens mulighed for at standse byggerier og opsætninger af vindmøller nær kirker har været til debat på det seneste. Men ikke alle kirker er kritiske over for høje nabobyggerier. I København deler Sankt Johannes Kirke for eksempel gerne himmelrummet med det 15-etager høje Mærsk Tårnet

I 2017 blev Mærsk Tårnet, der er en del af Københavns Universitet, indviet lige ved siden af Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København. Se forskellen på billedet nederst i artiklen ved at trække i slideren. – Foto: Leif Tuxen.
I 2017 blev Mærsk Tårnet, der er en del af Københavns Universitet, indviet lige ved siden af Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København. Se forskellen på billedet nederst i artiklen ved at trække i slideren. – Foto: Leif Tuxen.

Kirker og deres plads i landskabet har længe været til debat. Senest har debatten centreret sig om stifters ret til at gøre indsigelser mod placeringen af vindmøller i forhold til kirkens ind- og udsyn.

For nogle uger siden stillede Venstre-politiker Karsten Lauritzen eksempelvis spørgsmål til kirkeministeren om de fire vindmøller ved Næsborg Kirke, som blev droppet på grund af kirkens ret til at nedlægge veto. Og i fagbladet Ingeniøren i sidste uge var Dansk Energi også ude og kalde det uhørt i et moderne samfund, at sognekirker har særret til at stoppe vindmølleprojekter, hvis de ligger for tæt på dem.

I billedet nedenfor kan du trække i slideren for at se Sankt Johannes Kirke i 1997 og 2020. Begge billeder er taget af fotograf Leif Tuxen.

Men mange sognekirker har også vænnet sig til, at tiden, hvor de ofte lå tilbagetrukket og med luft omkring sig, er forbi. I Silkeborg ved Midtjylland, hvor et nyt højhusbyggeri er blevet kritiseret af flere lokale aktører de seneste måneder, har Aarhus Stift eksempelvis ikke valgt at nedlægge veto mod byggeriet på Silkeborg Kirkes vegne. Det sker, selvom byggeriet står til at få placering lige ved siden af kirken.

Det er især i de store byer, at høje bygninger dukker op nær kirkebygninger. Et markant eksempel fra de seneste år finder man på Nørrebro i København. Her ligger Sankt Johannes Kirke blot 170 meter væk fra det 75 meter høje Mærsk Tårn, der siden 2017 har huset det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.

Sognepræst i Sankt Johannes Kirke Marie Jacobsen Damm kan sagtens se, at den høje bygning forandrer byrummet. Men hun er ikke ked af udviklingen:

”Det er en del af tidens udvikling, at der bliver bygget mere i byerne. Empire State Building i New York City er jo stadig ret fantastisk, selvom man kan se Chrysler-bygningen fra tårnet. Jeg er ikke så ked af det eller endda forarget, som mange andre måske er,” siger hun.

Og som sognepræst i Sankt Johannes Kirke skal hun lægge øre til en del:

”Jeg har endda hørt, at ’så vandt naturvidenskaben over religionen’. Men i min optik går naturvidenskab og religion fint hånd i hånd, og derfor kan Sankt Johannes Kirke og Mærsk Tårnet også fint dele himmelrummet på Nørrebro.”