Prøv avisen

Politikere får igen mulighed for at deltage i alternativ til Folketingets åbningsgudstjeneste

”Vi har fået god respons fra politikere, som fandt det meget meningsfuldt at deltage, og fra vores medlemmer, som synes det er et vigtigt initiativ. For det viser, at der findes sekulære måder at højtideliggøre ting på,” siger Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund. Arkivfoto fra åbningsgudstjenesten i 2018. Foto: Leif Tuxen

Sekulære gentager alternativ åbning af Folketinget

Der blev læst op fra en Nelson Mandela-tale, givet en klimaopsang og gjort nar af burkaforbud, da politikere sidste år var inviteret til en ny og alternativ åbning af Folketinget.

Bag initiativet stod foreningen Humanistisk Samfund, der ville skabe en ceremoni, som mennesker med andre livssyn end det kristne kunne tage til i stedet for eller efter Folketingets åbningsgudstjeneste. Og de politikere, der var glade for initiativet, kan vende tilbage i år. Når åbningsgudstjenesten slutter på tirsdag, vil den alternative ceremoni nemlig begynde i Hofteatret ved Christiansborg. Det fortæller forperson i Humanistisk Samfund, Lone Ree Milkær.

”Da vi holdt ceremonien sidste år, var det med en ambition om at starte en tradi- tion. Så allerede der tog vi beslutningen om at ville gøre det igen i år. Hvis der ikke var kommet et eneste folketingsmedlem sidst, kan jeg selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, at vi havde gjort det igen. Men det gik over al forventning,” siger hun.

Sidste år dukkede omkring 100 mennesker op til den alternative ceremoni, hvoraf størstedelen var medlemmer af foreningen, og omkring 20 var folketingsmedlemmer fra Folketingets røde partier. Blandt dem var Alternativets formand, Uffe Elbæk, Enhedslistens daværende kirkeordfører, Pelle Dragsted, samt socialdemokraterne Karen Klint og Daniel Toft Jakobsen, som kom direkte efter åbningsgudstjenesten.

Ifølge Lone Ree Milkær har flere af de daværende deltagere meldt sig til igen, mens nye også har givet besked om, at de kommer. Indtil videre er 14 politikere tilmeldt.

”Vi har fået god respons fra politikere, som fandt det meget meningsfuldt at deltage, og fra vores medlemmer, som synes, det er et vigtigt initiativ. For det viser, at der findes sekulære måder at højtideliggøre ting på,” siger hun.

Udover talen fra Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela bød ceremonien sidste år på et musikalsk indslag og en klimaopsang fra ceremoniens hovedtaler, filminstruktør Nikolaj Cederholm.

Sidstnævnte talte om de store religioners ansvar for, at vi negligerer naturen, og gjorde kort grin med åbningsgudstjenestens prædikant Morten Kvist, som havde fået hård kritik for nogle ældre udtalelser om homoseksuelles ret til vielse.

Årets program følger sidste års skabelon med skuespiller Stine Stengade, der læser tre fabler af renæssancekunstneren Leonardo da Vinci, skuespiller Kaya Brüel, der synger, og netmediet Zetlands kulturjournalist Torben Sangild, som står for dagens tale.

Humanistisk Samfund er kendt for blandt andet at ønske stat og kirke adskilt, og organisationens arrangement skabte sidste år debat, da flere så det som en protest mod den gamle og samlende tradition med en fælles gudstjeneste. Dette blev dog afvist af Lone Ree Milkær, som i stedet kalder ceremonien et supplement.

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt med et alternativ til åbningsgudstjenesten?

”Vi synes, at vi som mennesker har behov for et andet ceremonielt rum, der giver mening for vores livssyn. Derfor vil vi gerne være med til at udvide de tilbud, der findes. Vi vil ikke erstatte gudstjenesten, men skabe et supplement til de folketingsmedlemmer, som synes, at dette mere afspejler deres måde at se verden på.”