Prøv avisen

Indre Mission: I Danmark er kamp mod abort vigtigere end kamp for sortes rettigheder

Jens Medom Madsen, generalsekretær i Indre Mission, har i en abortkritisk leder brugt det kontroversielle udtryk "All Lives Matter". I en dansk kontekst er abortmodstand vigtigere end kamp mod racisme, mener han. Kristeligt Dagblad spørger her ind til lederartiklen. Arkivfoto. Foto: Siari Karim

En abortkritisk leder i Indre Missions magasin har overskriften ”All Lives Matter”, der af kritikere betragtes som en hån mod kampen for sortes rettigheder. Herhjemme kan den aktuelle racismedebat bruges som trinbræt til at tale om de yngste menneskelivs værdi, mener generalsekretær Jens Medom Madsen

Jens Medom Madsen, generalsekretær i Indre Mission, i en abortkritisk leder i Indre Missions blad bruger du udtrykket ”All Lives Matter” – både som overskrift og i teksten. Hvorfor?

Det er et udtryk, der er kommet frem i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen, og jeg synes, det er et godt og klart udsagn. Jeg havde lyst til at pointere, at ethvert liv tæller – også de liv, som tilhører de ufødte børn, der ikke har mulighed for selv at gå på barrikaderne.

Udtrykket ”All Lives Matter” bliver af Black Lives Matter-bevægelsen kritiseret for at negligere eller ligefrem fornægte racisme og nødvendigheden af kampen for sortes rettigheder. Havde du tænkt over det, inden du gav lederen den overskrift?

Nej. Det kan godt være, det kan opfattes sådan, ligesom det kan opfattes som ignorant over for verdens forfulgte kristnes vilkår, hvis man siger, at man vil kæmpe for alle forfulgte religiøse minoriteters rettigheder. Men mit ærinde er slet ikke at trække Black Lives Matter-bevægelsen ned, for jeg synes også, den bringer nogle vigtige budskaber frem. Men ligesom Poul Joachim Stender (sognepræst, red.) for nylig har talt om, at ”Old Lives Matter”, altså om ældre menneskelivs værdi, vælger jeg at bruge den aktuelle debat som trinbræt til at tale om de yngste menneskelivs værdi. Det kan også godt være, at jeg ikke ville have brugt udtrykket, hvis jeg skrev ind i en amerikansk kontekst. Men i Danmark får jeg ikke øje på, at vi skulle have de samme problemer med racisme som i USA. Til gengæld har vi for mig at se noget andet, vi skal have gjort op med herhjemme, og det er vores syn på fri abort.

Så du mener, det er vigtigere at kæmpe imod abort end for sortes rettigheder?

I en dansk kontekst, ja. Jeg synes, det er vigtigt at kæmpe for både sortes og ufødtes liv. Og i en dansk kontekst oplever jeg, at overgrebene mod de ufødte liv er betydeligt mere omfattende end overgreb mod sorte.

Men kan det ikke bekymre dig, at du i et forsøg på at tale én bestemt gruppes sag risikerer at såre en anden ved at bruge et udtryk, som hører til i en anden debat, og som opfattes som nedladende?

Jeg synes ikke, man kan sige, at nogle udtryk hører til i en bestemt debat. Black Lives Matter-bevægelsen trækker på, hvor uretfærdigt det er, at en gruppe mennesker udsættes for vold. Det princip overfører jeg til en dansk kontekst ved at påpege, at der også findes menneskeliv her i Danmark, som udsættes for vold. Og det er endda en gruppe, som ikke har mulighed for at demonstrere.