Imam skal prædike i Aarhus Domkirke

Sognepræst kritiserer et projekt i Aarhus Domkirke, hvor en imam skal prædike på søndag. Men det er uklart, om der er tale om en gudstjeneste

Den bemeldte muslimske gæsteprædikant er den kvindelige imam Sherin Khankan, som på søndag skal prædike om fællesskab.
Den bemeldte muslimske gæsteprædikant er den kvindelige imam Sherin Khankan, som på søndag skal prædike om fællesskab.

Er det en række gudstjenester eller teaterforestillinger, der begynder i Aarhus Domkirke fra på lørdag under navnet ”Befri Gudstjenesten”?

Det er blevet et omdiskuteret spørgsmål, efter sognepræst Sørine Gotfredsen i går på sin blog på Berlingskes hjemmeside kritiserede de kirkelige ansvarlige for at have inviteret en muslimsk gæsteprædikant til at prædike under en af gudstjenesterne.

Som tidligere beskrevet her i avisen er projektet et samarbejde mellem Aarhus Domkirke og Teater Svalegangen i anledning af, at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017. Den bemeldte muslimske gæsteprædikant er den kvindelige imam Sherin Khankan, som på søndag skal prædike om fællesskab.

Sognepræst i Løget Kirke ved Vejle Christina Laursen byder velkommen, forretter sit eget nyskrevne nadverritual og bekender sin nye trosbekendelse under arrangementet. Hun kaldte det for en uge siden ”vores bud på en moderne gudstjeneste” i Kristeligt Dagblad.

Også på Teater Svalegangens hjemmeside, der står bag begivenheden sammen med Aarhus Domkirke, kaldes tiltaget for en gudstjeneste:

”’Befri gudstjenesten’ vil genfortolke gudstjenestens ritualer og servere en relevant, fællesskabende og anderledes gudstjeneste,” formuleres det.

Viggo Mortensen er professor emeritus i systematisk teologi ved Aarhus Universitet. Han betragter ikke opførelsen som en gudstjeneste, men som en forestilling. Han kritiserer alligevel projektet:

”Jeg tager det ikke så alvorligt. De morer sig i Aarhus. De holder kulturfest og inviterer Gud og hvermand ind i byens flotteste rum. Men noget tøjeri (noget uden betydning, værdi og kvalitet, red.) er det,” siger han.

Han sætter situationen i historisk perspektiv ved at henvise til 1989, hvor den forhenværende Pave Johannes Paul II besøgte Danmark. Dengang var de kirkelige og teologiske autoriteter enige om, at han ikke skulle have lov at prædike i en dansk kirke. I stedet blev han inviteret til aftensang.

”Nu inviterer man så en muslimsk imam til at prædike. Alt efter temperament kan man tolke det som den store inklusion eller det endelige vidnesbyrd om tidernes forfald og altings forvandling,” siger Viggo Mortensen.

Han henviser i øvrigt til den augsburgske konfession, hvor der i kapitel 1 står, at vi fordømmer dem, der ikke tilbeder Gud, herunder ”Mahometistas”, det betyder ”muhammedanerne”.

”Så lidt ironisk og paradoksalt er det da, at man her i året for reformationsjubilæet og med inspiration fra Luthers gudstjenestetanker inviterer nogen, man tidligere fordømte, til at forkynde,” siger han.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med domprovst i Aarhus, Poul Henning Bartholin, som er en af initiativtagerne til arrangementet. Han ønskede imidlertid ikke at svare på spørgsmål, idet han ikke anerkender, at der er tale om en gudstjeneste.

Det var hverken muligt at få en kommentar fra biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen eller sognepræst Christina Laursen, der blandt andet byder velkommen og uddeler nadver.