Indiens kristne kæmper mod tvangsomvendelser og forfølgelser

Det er ”u-indisk” at være kristen, hævder hindunationalister i Indien, hvor minoriteter i stigende grad bliver forfulgt og chikaneret

I juni stod ekstremister bag flere tilfælde af kristenforfølgelser. Her demonstrerer kristne i den indiske by Mumbai.
I juni stod ekstremister bag flere tilfælde af kristenforfølgelser. Her demonstrerer kristne i den indiske by Mumbai. Foto: Danish Siddiqui/Ritzau Scanpix.

Et af hinduismens centrale budskaber er, at mennesker skal stræbe efter at leve i harmoni og med respekt for hinanden, men det princip sætter dog ikke dagsordenen i den indiske delstat Jharkand. Alene i juni står ekstremister bag flere tilfælde af kristenforfølgelser.

Den 12. juni blev syv kristne familier således tvunget til at flygte fra deres hjem i landsbyen Masiya Mahuwatoli i Jharkand efter at være blevet truet af en hindu-folkemængde på mindst 200 mennesker, skriver den amerikanske avis The Christian Post.

Yderligere tre kristne familier er blevet tvunget til at konvertere til hinduisme, og repræsentanter for den højreorienterede hindunationalistiske organisation Hindu Jagran Manch (HJM) har udarbejdet en liste med navnene på de kristne familier i Masiya Mahuwatoli. Herefter er familierne blevet tvunget til at frasige sig deres kristne tro.

Men familierne nægtede, og så truede indbyggerne de kristne familier med udelukkelse af landsbyfællesskabet. Familierne fik at vide, at de ikke længere måtte benytte landsbyens vej eller vandpumpe. 12 kristne børn fik også forbud mod at fortsætte i den lokale skole, skriver The Christian Post.

Blot to dage senere trængte omkring 20 HJM-medlemmer den 14. juni ind i en kristen families hjem, hvor de trak en mand og hans mor ud på gaden. De to kristne blev bragt hen til det lokale tempel og fik besked på at frasige sig deres tro.

”Da de nægtede, blev deres bibeler brændt, og gerningsmændene udførte en omvendelsesceremoni,” beretter den internationale menneskerettighedsorganisation Christian Solidarity Worldwide (På dansk: Verdensomspændende kristen solidaritet) i en pressemeddelelse.

Siden det nuværende regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP) kom til magten i Indien i 2014, er antallet af overfald på kristne steget, advarer Åbne Døre, en international organisation til beskyttelse af kristne.

”Hinduradikale tror, at de kan angribe kristne, uden at det får nogen konsekvenser, og som et resultat af det, bliver kristne angrebet oftere og oftere for hvert år, der går. Nationalisterne mener, at det er indisk at være hindu, og at en hvilken som helst anden tro, herunder kristendom, er uindisk,” lyder det i beskrivelsen.

Hindunationalister i Indien beskylder blandt andet deres kristne landsmænd for at ville “tvangsomvende” ikke-kristne i landet – og begrunder så deres egne overfald og tvangsomvendelser af kristne med de samme beskyldninger.

Der findes ikke noget samlet tal for, hvor mange forsøg på såkaldte tvangsomvendelser, der finder sted i Indien.

Men i september sidste år blev 16 kristne missionærer i Jharkand anholdt og anklaget for at udføre tvangsomvendelser i landsbyen Phool Pahari.

”De lokale indbyggere blev vrede, da de (kristne missionærer, red.) begyndte at komme med nedvurderende bemærkninger om deres stammes helligdomme (...) og sagde, at Satan holder til den slags steder,” fortalte en lokal politimand da til den indiske avis The Indian Express.

De kristne udgør godt 2 procent af Indiens samlede befolkning, men 14 procent af landets angreb på religiøse minoriteter ramte de kristne ifølge en rapport fra den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch.

Flere religiøse minoriteter i landet har gjort opmærksom på, at det religiøse klima i landet er blevet forværret, siden det hindunationalistiske BJP fik regeringsmagten. Også muslimer oplever vold og forfølgelse. Til trods for at Indien har religions- og trosfrihed, vender landets regering i praksis det blinde øje til, lyder det fra indiske og internationale kritikere.