Hinduer bruger yoga som våben

Som led i en hinduistisk ensretning bruger regeringen og religiøse grupper i Indien yoga som middel til at omvende kristne og muslimer, lyder bekymringen fra generalsekretæren for Indiens Nationale Kirkelige Råd

På billedet ses en situation fra Indiens internationale yogadag. Her er det premierminister Narendra Modi, der strækker ud under øvelserne. –
På billedet ses en situation fra Indiens internationale yogadag. Her er det premierminister Narendra Modi, der strækker ud under øvelserne. – . Foto: Saurabh Das/AP/Ritzau Foto.

Flere og flere danskere dyrker yoga, yogaferier- og kurser bliver stadigt mere udbredte, og sågar har flere kirker taget de kropslige stræk og meditative teknikker til sig. Men mens vi i Danmark anser yogaen for en måde at opnå ro i sind og krop på og bruger den både i hjemmet, i folkeskolen og i kirken, bliver praksissen i Indien anvendt som et politisk våben i en verserende religiøs konflikt.

For en hinduistisk bølge strømmer gennem Indien, efter at det nationalistiske og hinduistiske parti BJP (Bharatiya Janata-partiet) igen er kommet til magten, og yogaen benyttes i stigende grad som et middel til at omvende kristne og muslimer til hinduismen.

Udviklingen er bekymrende, lyder det i et åbent brev, som er sendt til landets premierminister, Narendra Modi, af generalsekretæren for Det Nationale Kirkelige Råd i Indien, Roger Gaikwad, på vegne af de cirka 200 millioner kristne og muslimer i Indien. Især regeringens fokus på hinduismen som den eneste sande vej igennem livet er problematisk.

”Når yoga bliver udlagt som den eneste måde at opnå spirituel åbenbaring på, og når rapporter og registreringer bliver lavet om folk og institutioner, der ikke vil praktisere yoga, så bliver følelsen af at være en enhed og en union af heterogene og forskellige mennesker ødelagt,” lyder det fra Roger Gaikwad i brevet, hvor det også bliver påpeget, at kristne ritualer og ceremonier jævnligt bliver afbrudt.

Frygten er kun blevet forstærket, efter BJP for to måneder siden valgte en radikal yoga-udøver som leder i Indiens mest folkerige stat Uttar Pradesh, mener Stig Toft Madsen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier og i mange år har beskæftiget sig med Indien og hinduismen.

”BJP har udpeget den rabiate hindu-nationalist Yogi Adityanath, der blandt andet er overhoved i en spirituel hindubevægelse, som ledende minister i Uttar Pradesh og holder dage, hvor alle skal tage en hel eller halv fridag for at dyrke yoga. Derfor kan religiøse minoriteter føle, at der foregår en hetz,” siger Stig Toft Madsen.

De senere år har politiske og hinduistiske grupper forsøgt at omvende folk af anden religion igennem en række antikristne- og muslimske aktiviteter kaldet ”Ghar Wapsi”, som på dansk kan oversættes til ”at vende tilbage”. Det sker blandt andet ved omvendelsesceremonier, og grupperne er flere gange blevet kritiseret for at bruge voldelige metoder i deres mission.

En hinduistisk bølge strømmer gennem Indien, efter at det nationalistiske og hinduistiske parti BJP (Bharatiya Janata-partiet) igen er kommet til magten, og yogaen benyttes i stigende grad som et middel til at omvende kristne og muslimer til hinduismen
En hinduistisk bølge strømmer gennem Indien, efter at det nationalistiske og hinduistiske parti BJP (Bharatiya Janata-partiet) igen er kommet til magten, og yogaen benyttes i stigende grad som et middel til at omvende kristne og muslimer til hinduismen Foto: Saurabh Das/A/Ritzau foto

Den øgede fokus på omvendelse trækker tråde tilbage til, hvad man før har oplevet i den kristne befolkning. Sidst BJP sad i regering i slutningen af 1990’erne var der flere angreb mod kirker, præster og nonner. Den frygt er på vej tilbage, mener Stig Toft Madsen.

”Regeringen har blandt andet også indført forbud mod slagtning af køer, der som bekendt betragtes som hellige i hinduismen. Der er en række ting, der gør, at kristne og muslimer nu oplever en ensretning mod hinduismen,” siger Stig Toft Madsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra generalsekretær Roger Gaikwad.