Prøv avisen

Ingen må bære kister ind i kirkerne til begravelse

”Det er lige til at blive vred over. Tidligere har vi altid kunnet få hjælp til at få kisten ind, men nu kan personalet stå og se på, når vi kommer. Det er ikke det, man kalder samarbejde,” siger bedemand Michael Jensen. Foto: Anthon Unger/ritzau/arkivfoto

Flere sognekirker er begyndt at nægte deres ansatte at hjælpe med at bære kister ind i kirken inden en begravelse. Dermed løber de fra deres ansvar, mener bedemænd. Men ifølge Arbejdstilsynet må hverken bedemænd eller kirkeansatte hjælpe med at løfte på kister

Det har altid været lidt af et mas for bedemanden Michael Jensen fra Arresø Begravelsesforretning, når han har en begravelse i Skævinge Kirke i Nordsjælland. Ikke nok med, at han skal have bakset kisten ud af rustvognen og over på en rullevogn, en såkaldt katafalk. Den skal også skubbes op ad en stejl bakke til kirkedøren og bumpes over et trin, før den kan stilles på plads foran alteret.

Indtil nu er det dog gået fint med at få de typisk mere end 110 kilo tunge kister ind i kirken, fordi de ansatte i kirken plejede at give en hånd med. Men i sidste måned sendte kirkegårdsbestyrelsen for Skævinge og tre andre kirker et brev ud til bedemændene i området om, at personalet ikke længere må hjælpe til med at håndtere kister. Nu står Michael Jensen selv med slæbet, når en kiste skal ind i kirken.

”Det er lige til at blive vred over. Tidligere har vi altid kunnet få hjælp til at få kisten ind, men nu kan personalet stå og se på, når vi kommer. Det er ikke det, man kalder samarbejde,” siger Michael Jensen.

Og kirkegårdene i Nordsjælland er langtfra en undtagelse, lyder det fra brancheforeningen Danske Bedemænd. Her har man set eksempler på tilsvarende udmeldinger fra kirkegårde flere steder i landet.

”Der har altid været tradition for, at vi har hjulpet hinanden med at få det praktiske med en kiste til at fungere. Kirkerne er et vigtig omdrejningspunkt i vores samfund, særligt ved begravelser, og de kan ikke bare kaste ansvaret fra sig og dermed sige, at det er bedemanden og de pårørendes problem. Det sætter os i et dilemma, hvad vi så skal gøre,” siger Ole Roed Jakobsen, direktør for Danske Bedemænd.