”Ingen ved, hvis syn der er sandest”

Weekendens mystikmesse var for to veninder med rødder i den gamle nordiske mytologi et billede på, at den spirituelle verden skal have sin eksistensberettigelse tilbage. Kristendommen må ikke tage patent på alt, mener de

Veninderne Suzanne Wowern (til venstre) og Ida Kamille Olofsen har i flere år besøgt mystik-messer. I år købte de en tromme, som de – efter en kort demonstration – ved, vil give mange stærke, spirituelle oplevelser. –
Veninderne Suzanne Wowern (til venstre) og Ida Kamille Olofsen har i flere år besøgt mystik-messer. I år købte de en tromme, som de – efter en kort demonstration – ved, vil give mange stærke, spirituelle oplevelser. –. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Krucifiks-lignende engle ligger side om side med nymfer og havfolk i keramik. Alle bliver de studeret grundigt af de to veninder Ida Kamille Olofsen, der betegner sig som nordisk hedning, og Suzanne Wowern, som er asatroende.

Den nordiske søfartsgud, Njord, i Suzanne Wowerns hjem skal jo ikke sidde alene, som hun udtrykker det. Under armen bærer hun også en tromme, som hun lige har købt ved en af de cirka 115 andre stande på Mystikkens Univers, en messe om alt mellem himmel og jord.

Da jeg prøvede den hos trommemanden, var jeg sådan helt

Suzanne Wowern holder en pause, mens hun griner lidt ad sin egen reaktion.

Der fløj jeg næsten væk.

LÆS OGSÅ: Folkekirkens medlemmer tager den alternative spiritualitet til sig

Generelt er de to veninder meget inspirerede af det brede udbud på messen. Tidligere blev de det også af tarotkort og clairvoyance. Nu kigger de mere på trommer, røgelse og kunst, der kan understrege deres forhold til de nordiske guder.

Kristendommen har taget det hele fra os, siger Suzanne Wowern, og Ida Kamille Olofsen supplerer:

For eksempel vores nordiske kulturarv som jul og påske. Vi har altid haft riter og fester omkring årstidernes skiften. Alt det har kristendommen fint hugget ind i sit eget billede. Egentlig er jeg ligeglad med, hvad folk tror på. Jeg er bare ikke ligeglad med, at man får det til at lyde som en ny opfindelse. For det er det ikke.

De to veninder er blandt de godt 6000 andre, som besøger Mystikkens Univers, og Ida Kamille Olofsen har et bud på, hvorfor så mange bruger deres weekend på messen i København.

Vi kan ikke kun leve på rejser, store lejligheder og fine biler. Der skal være noget, som rører sig inde i en. Det er ikke noget, man kan købe sig til. Når alt går hurtigt, bliver man mere opmærksom på at komme hjem til sine guder og sin egen kultur. Kristendommen er jo en mellemøstlig religion og meget langt fra vores nordiske levevis og kultur. Ikke fordi der er noget galt i at komme fra Mellemøsten, men det hører ikke til vores gener og historie, siger hun.

Hendes veninde er enig.

Begreber som synd, skyld og skam har hæmmet folk op gennem århundreder. Nordboerne var mere frie. Vi finder spiritualitet på alle måder, for vi har jo ikke nogen fordomme. Vi siger altid: Ingen ved, hvis syn der er sandest. Det handler om at komme hjem og finde roen indeni, siger Suzanne Wowern.

Derfor har hun også på en tidligere messe besøgt præsten Ole Skjerbæk Madsen ved hans stand, som igen i år er at finde blandt de andre tilbud. Det at blive bedt for af ham oplevede Suzanne Wowern som meget stærkt.

LÆS OGSÅ: Katolik: Islams mystik har inspireret mig

Forbønnen skulle åbne mit hjerte for kærligheden, og kort tid efter mødte jeg min mand, som jeg nu er gift med, siger hun.

En bøn hjælper altid. Den kan give energi, siger Ida Kamille Olofsen.

Begge veninder understreger, at de ikke er kristendomshadere.

Det handler ikke om, hvad man tror på, men om at få sin eksistensberettigelse igen, siger Ida Kamille Olofsen, inden de to veninder går mod udgangen.

5 oplevelser på messen Mystikkens Univers

115 stande og 55 foredrag

Efter en afstemning i går vedtog Unesco at optage Det Palæstinensiske Selvstyre som fuldgyldigt medlem i FN-organet. Repræsentanter fra Palæstina ses her ved mødet i Unesco.
Efter en afstemning i går vedtog Unesco at optage Det Palæstinensiske Selvstyre som fuldgyldigt medlem i FN-organet. Repræsentanter fra Palæstina ses her ved mødet i Unesco. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.