Prøv avisen

Intern strid om grådighed i Scientology

Fremtrædende tidligere medlem af ledelsen i Scientology kritiserer i massemail lederen David Miscavige (billedet) for at være en pengegrisk tyran. Foto: NF

Fremtrædende tidligere medlem af ledelsen i Scientology kritiserer i massemail lederen David Miscavige for at være en pengegrisk tyran

Et internt oprør er brudt ud i Scientology. Debbie Cook, et tidligere fremtrædende medlem af ledelsen, har smidt en regulær bombe ved at sende en nytårsmail ud til 12.000 medlemmer af den kontroversielle organisation.

I mailen, som også Kristeligt Dagblad har set, kritiserer hun den retning, organisationen har bevæget sig i under ledelsen af formand David Miscavige. Han har ifølge Debbie Cook i ekstrem grad fokuseret på at indsamle midler med det resultat, at pengetanken nu bugner med en formue på én milliard dollar.

LÆS OGSÅ: Mit liv efter Scientology

Pengene bliver blandt andet indsamlet med hjælp fra kendte Scientology-medlemmer som skuespillerne John Travolta og Tom Cruise samt Lisa Marie Presley, datter af Elvis Presley.

Samtidig har David Miscavige samlet magten hos sig selv ved at opløse nogle af de mekanismer, som netop skulle forhindre, at Scientology udvikler sig til et topstyret autokrati.

Den 50-årige Debbie Cook opfordrer derfor i sin mail til at skabe en modstandsbevægelse under mottoet Keep Scientology Working.

Jeg har dedikeret hele mit liv til at støtte LRH (Scientologys stifter L. Ron Hubbard) og efterlevelsen af LRHs teologi. Hvis jeg på noget tidspunkt skulle se LRH i øjnene, så ville jeg ikke være i stand til at sige, at jeg gjorde alt for at få Scientology til at fungere, hvis jeg ikke gjorde noget nu, hedder det i mailen.

Scientology er vant til at være under kritik fra omgivelserne og tidligere medlemmer. Men det er nærmest uhørt, at et internt oprør bryder ud i lys lue og ikke mindst bliver kendt uden for kirkens inderste kredse.

En afhopper fra Scientology og tidligere leder, Jefferson Hawkins, kalder det en meget modig mail.

Debbie Cook var en fremtrædende person inden for kirken, en, som folk så op til og lyttede til internt. Det er stort, når hun siger, at noget er råddent i toppen, forklarer Jefferson Hawkins til den britiske avis The Times.

Ledelsen i Scientology har udsendt en erklæring, hvor den på det kraftigste tager afstand fra Debbie Cooks udsagn.

Ms. Cooks holdninger reflekterer et lille, uvidende og uoplyst billede af verden i dag. De bliver ikke delt af de tusinder af scientologer, som er himmelhenrykte over vore 27 nye kirker, og hvad de betyder for de samfund, de tjener, hedder det i udtalelsen, som ikke forholder sig til kritikken.