Intet har udfordret min tro i retning af tvivl

Katolikkernes biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, har polske rødder og er vokset op med katolsk skolegang, men uden megen samtale om troen i hjemmet

Den katolske biskop Czeslaw Kozons forbilleder er først og fremmest Kristus og en række helgener.
Den katolske biskop Czeslaw Kozons forbilleder er først og fremmest Kristus og en række helgener. . Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Hvordan vil du beskrive din tro?

Som en klar erkendelse af, at Gud er til, som bevidstheden om, at han leder mig og vil noget med mig, og som en udfordring til at gøre hans vilje.

Hvordan var forholdet til religion i dit barndomshjem?

Jeg er vokset op i et katolsk hjem med bøn og ugentlig kirkegang, men ellers uden megen samtale om troen.

Hvad har udfordret din tro?

Intet har udfordret min tro i retning af tvivl. Jeg har ikke oplevet store tragedier og nederlag. Er der indimellem opstået tvivl, har det været om, hvorvidt jeg altid har handlet ret og truffet og gennemført den rette beslutning.

Hvad har formet den tro, du har i dag?

Det har mit barndomshjem, den katolske skolegang og kontakt med gode præster og medstuderende. Men først og fremmest kontakten med Gud, helgenskikkelser og fordybelse i bøn, skriftlæsning, teologistudier og kirkehistorie.

Hvordan gør din livsanskuelse en forskel i din hverdag?

Jeg føler altid Gud som en del af hverdagen og svarer på det ved bøn og andre åndelige øvelser, ikke mindst den daglige fejring af messen. Dernæst bestræber jeg mig på at lade min livsførelse og omgang med andre mennesker forme og udfordre af troen.

Hvem er et forbillede for dig i eksistentielle spørgsmål?

Først og fremmest Kristus og dernæst mange forskellige helgener.

Hvad er det bedste åndelige råd, du har fået?

Jeg husker ikke noget enkeltstående.