Prøv avisen
Kirken i verden

Irere ser frem til pavebesøg med uro, vrede og håb

I Dublin har forberedelserne til pave Frans’ besøg længe været i gang. Der er blandt andet produceret små slik-dåser med et billede af paven på til begivenheden. – Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix

Pave Frans’ besøg i Irland i weekenden finder sted på baggrund af skandaler og splittelse. Samtidig er det den største folkelige begivenhed i landet i 40 år

Det har ikke skortet på anbefalinger og opfordringer til, hvad pave Frans bør gøre og sige under sit besøg i Irland i weekenden. Hvert et ledigt standpunkt om emner som abort, homoseksualitet og seksuelle misbrugsskandaler er forlængst taget af meningsdannere til højre og venstre, katolske og sekulære, der ser besøget som en anledning til at give deres besyv med.

Den officielle anledning til turen er et katolsk stævne, World Meeting of Families, som paven vil deltage i. Det katolske overhoved skal også besøge pilgrimsmålet Knock, mødes med biskopperne og besøge et center for hjemløse, før rejsen kulminerer i en messe på Dublins Phoenix Park stadion. Dertil kommer et høflighedsvisit hos den irske præsident og en tale til politikere og andre prominente på Dublin Castle.

Seneste gang, Irland var vært ved et pavebesøg, var i 1979, da den nyvalgte Johannes Paul II var i landet. Ligesom i 1979 kaldes Frans’ besøg en ”apostolisk rejse”, men et pavebesøg er aldrig blot en religiøs begivenhed. Politiske og sociale forhold spiller altid ind, og i de seneste 10 år har Irland bevæget sig med stormskridt i en sekulær og til dels antikirkelig retning blandt andet under indtryk af afsløringer af tusinder af seksuelle og andre overgreb i kirkelige miljøer, skoler og institutioner, der går tilbage til 1930’erne. Tilmed kommer pavens besøg i kølvandet på nye afsløringer om misbrug i Chile og USA, der også involverer højtstående gejstlige, som enten selv har forgrebet sig eller undladt at gribe ind over for de skyldige.

Under sit 32 timer lange besøg vil alle forvente, at paven forholder sig til skandalerne, mødes med ofre for seksuelt misbrug og annoncerer nye tiltag med særlig fokus på biskoppernes pligt til at beskytte børn og unge. Det vil paven nok også gøre, omend det er svært at sige i hvilken form. I sine prædikener vil han få mulighed for at forholde sig teologisk hertil med fokus på synd, bod, og forsoning. Det er mere usikkert, om han vil annoncere konkrete administrative tiltag, skønt han vil bruge stærke ord om situationens alvor. Et møde med ofre vil formentlig finde sted under private former, og det vil være op til ofrene selv at fortælle herom.

Abort er et andet emne, som også ligger ligefor. Irerne stemte i maj med overvældende flertal for et forslag om at tillade fri abort op til 12. uge. Debatten viste dybe splittelser i det irske samfund, og Frans vil bruge sin deltagelse i familiestævnet til at understrege kirkens forsvar for det ufødte liv. Her vil ingen overraskelser være, men negative reaktioner fra aborttilhængere vil næppe udeblive. Det samme gælder den traditionelle familiestruktur, som paven givet også vil forsvare, når han taler om familiens centrale betydning for kirkens liv. Irland stemte i 2015 for at tillade homoseksuelle ægteskaber, og LGBTQ-miljøet vil veje hans ord på en guldvægt.

Irlands tidligere præsident Mary McAleese, der har en homoseksuel søn, har allerede annonceret, at hun vil benytte besøget til at udfordre kirken. Hun har tidligere rost legaliseringen af homoseksuelle ægteskaber og af fri abort og ser det som et tegn på, at mange irere mener, at meget af kirkens seksuallære ”bare er forkert”.

Skønt der er nok af kriser og konflikter for pave Frans og hans værter at forholde sig til, besidder pavebesøg også altid en egen dynamik af glæde, fællesskab og forventning. Frans’ besøg er den største begivenhed i Irlands historie de seneste 40 år med en halv million anslåede deltagere i den afsluttende messe på Phoenix Park og 250.000 forventede deltagere i de øvrige begivenheder. En embedsmand fra den irske transportstyrelse beskrev spændingen forud for besøget som ”syv irlandsmesterskaber i fodbold på én gang” – en metafor, der siden er blevet brugt flittigt af medierne.

Centrum for alt dette er den temperamentsfulde 81-årige argentiner, der taler dårligt engelsk, men som er berømt for sine spontane gestusser. Den goodwill, paven kan skabe, vil være direkte proportional med den ydmyghed, lydhørhed og næstekærlighed, han udstråler. Det er på disse parametre, at irerne vil måle hans fasthed i troen og det håb, de skal sætte til kirken.

Andreas Rude er mag.art. i litteraturvidenskab og kommentator af katolske forhold.