Irlands katolske kirke skjulte misbrugssager helt indtil 2009

Ny rapport afslører, at den katolske kirke i Irland har forsøgt at holde sager om seksuelt misbrug af børn skjult for offentligheden længere end hidtil antaget

Ny rapport om misbrugssager inden for den katolske kirke i Irland viser, at man har hemmeligholdt sager indtil for nylig. -

En netop offentliggjort rapport vækker opsigt i Irland. Heri konkluderes det nemlig, at hierakiet i kirken helt indtil for to år siden har kendt til men forsøgt at hemmeligholde anklager om seksuelt misbrug af børn i Irlands katolske kirke.

Dette er ikke en rapport over fejl begået i en anden tidsalder. Det handler ikke om Irland for 50 år siden. Det handler om Irland lige nu, sagde Irlands minister med ansvar for børn, Frances Fitzgerald, om rapportens konklusioner til Reuters i onsdags.

Afsløringer om voldtægt og vold begået af medlemmer af den religiøse orden og præster har rystet Irland og skadet kirkens ry og rygte på verdensplan. Den nye rapport handler om 19 præster, som mistænkes for at have begået seksuelle overgreb i perioden januar 1996 til februar 2009. Rapporten beskæftiger sig med en enkelt landsdel, bispedømmet i Cloyne i det sydlige Irland.

Ingen af de 19 mistænkte blev politianmeldt, og frem til 2008 blev ingen klager over præsterne vidererapporteret til offentlige myndigheder.

En anklage mod en præst for at krænke en niårig pige er for eksempel blevet forklaret som familiaritet til trods for, at præsten tidligere har indrømmet, at han før havde berørt piger intime steder.

TEMA: Katolsk krise - seksuelt misbrug af børn

Tre unge mænd anklagede en præst for at drikke dem fulde og misbruge dem, men heller ikke denne anklage nåede politiet.

I et tilfælde stod en præst for vielsen af en pige, han selv havde misbrugt.

LÆS OGSÅ: Så begynder oprydningen i den katolske kirke i Irland

Den tidligere ansvarlige, biskop John Magee, som har været privatsekretær under tre paver, har ellers tidligere sagt, at alle anklager om misbrug blev viderebragt politiet.

Det kalder rapporten ifølge Reuters for usandt.

John Magee trak sig tilbage i marts måned sidste år, efter en intern undersøgelse afgjorde, at hans behandling af beskyldninger af overgreb havde udsat børn for fare.

Magee undskylde overfor misbrugsofrene i onsdags og sagde, at han håber på, at denne nye rapport vil blive den nye begyndelse, vi alle har håbet på siden 1996.

Den irske regering overvejer nu en lov, der vil gøre det muligt at fængsle gejstlige i op til fem år, hvis de undlader at rapportere myndighederne om sager om seksuelt eller voldeligt misbrug af børn, lyder det fra justitsminister Alan Shatter.

Kirkens egne retningslinjer i disse slags sager blev ikke overholdt, og det står ligeledes ret klart, at Vatikanet var medskyldig i det, sagde justitsministeren, som snart vil træffe beslutning om, om han vil indkalde pavens papal nuncio, pavens repræsentant i Irland, til en samtale om sagens forløb.

LÆS OGSÅ: Vatikanet beordrede tavshed om misbrug

Mave Lewis, formand for en gruppe af misbrugte kaldet One in Four, siger til Reuters:

Det viser bare, at vi ikke kan stole på kirkens ord, og det er en meget trist ting at sige.

Rapporten om bispedømmet Cloyne i Irland er den fjerde, den irske regering har fået udarbejdet. I en rapport fra 2009 om seksuelt misbrug af børn i og omkring Dublin mellem 1975 og 2004 hed det, at den katolske kirke i Irland som besat forsøgte at hemmeligholde misbrugssagerne.

De irske afsløringer står i skarp kontrast til Tyskland, hvor de katolske biskopper netop har påbegyndt en undersøgelse, der skal afdække ældre sager om misbrug. Landets biskopper har tilladt, at efterforskere udefra må gennemgå kirkens optegnelser helt tilbage til 1945 for at finde uopdagede ofre og for at forebygge misbrugssager i fremtiden.

TEMA: Katolsk krise - seksuelt misbrug af børn