Islamister omdanner irakisk storkirke til krigermoské

De gør det for at knække os og sørge for, at vi aldrig vender tilbage, siger ærkebiskop i Mosul i Irak

Islamisk Stat har annonceret, at en af Mosuls største kirker fremover skal være moské. Billedet viser, hvordan kirken så ud, inden Islamisk Stat indtog Mosul. Ved at bladre videre i billedserien kan du se, hvordan kirken ser ud i dag som moské
Islamisk Stat har annonceret, at en af Mosuls største kirker fremover skal være moské. Billedet viser, hvordan kirken så ud, inden Islamisk Stat indtog Mosul. Ved at bladre videre i billedserien kan du se, hvordan kirken ser ud i dag som moské. Foto: Privatfoto.

Et år efter at de ekstreme islamister fra Islamisk Stat (IS) erobrede Iraks næststørste by, Mosul, har de annonceret, at en af byens største kirker fremover skal fungere som moské.

Det er den syrisk-ortodokse Skt. Efraim-kirke, der nu bliver omdannet til ”Mujahedinernes Moské”, hvilket betyder en moské dedikeret til islamiske krigere.

Nyheden om den kommende moské blev ifølge den katolske nyhedstjeneste Fides annonceret på plakater i gaderne i Mosul i den nordlige del af landet i de dage, der markerede étårsdagen for, hvornår IS kunne erklære fuld kontrol over byen.

”De gør det for at knække os og for at sikre, at vi aldrig kommer tilbage,” siger den syrisk-ortodokse ærkebiskop i Mosul, Nicodemus Sharaf, der holdt til i kirken, indtil han måtte flygte for et år siden.

Nicodemus Sharaf fandt for få dage siden selv billeder på internettet af sin kirke, der var ved at blive bygget om til moské.

Kirkeklokkerne var pillet ned, og det store kors foran bygningen var blevet muret over og overmalet med IS' sorte flag med den arabiske indskrift ”Ingen anden gud end Allah” og ”Profeten Muhammed”.

Kirkens lyse kuppel havde islamisterne malet sort udenpå, og Nicodemus Sharaf frygter, at den store ikon af Jesus inde i kuplen, der tog en kunstner tre måneder at male, også er slettet. Han har også fundet billeder, hvor alle kirkebænke står til salg på fortovet ude foran kirken.

Den blev bygget i 1988, da der var stor tilflytning af kristne til byen, der har været hovedområdet for Iraks kristne.

I over 1900 år har der boet kristne i Mosul, men da IS erobrede byen sidste juni, måtte op mod 160.000 kristne tage flugten.

Ifølge Nuri Kino, der er stifter af menneskeretsgruppen A Demand for Action (Et krav om handling), som kæmper for at beskytte minoriteter i Mellemøsten, er ”Mujahedinernes Moské” et endeligt bevis på, at det aldrig har været en reel mulighed for kristne at bo i byer kontrolleret af IS.

”Hvis en kirke bliver lavet til en moské, er det en skræmmende udvikling. Indtil nu har de sprængt kirker i luften eller på anden måde ødelagt dem. Men når de omdanner dem til moskéer, virker det mere definitivt,” siger han til magasinet Newsweek.

Sådan så det ud, da islamisterne murede korset til på en af Mosuls største kirker.
Sådan så det ud, da islamisterne murede korset til på en af Mosuls største kirker. Foto: Privatfoto
Den lyse kuppel er malet sort, kirkeklokkerne er revet ned og korset foran kirken er muret til og overmalet med Islamisk Stats sorte flag.
Den lyse kuppel er malet sort, kirkeklokkerne er revet ned og korset foran kirken er muret til og overmalet med Islamisk Stats sorte flag. Foto: Mosul Eye
Islamisterne har stablet kirkebænkene op på fortovet foran kirken, hvor de bliver solgt som et led i, at kirken bliver lavet om til en moské.
Islamisterne har stablet kirkebænkene op på fortovet foran kirken, hvor de bliver solgt som et led i, at kirken bliver lavet om til en moské. Foto: Privatfoto
Inde i kirkens kuppel er der malet en stort Jesus-ikon. Det tog kunstneren over tre måneder af færdiggøre maleriet. Ærkebiskoppen Nicodemus Sharaf frygter, at det hele nu er malet over.
Inde i kirkens kuppel er der malet en stort Jesus-ikon. Det tog kunstneren over tre måneder af færdiggøre maleriet. Ærkebiskoppen Nicodemus Sharaf frygter, at det hele nu er malet over. Foto: Privatfoto