Prøv avisen

Dannebrogsflag og tilråb: Islamkritisk forening demonstrerede mod Özlem Cekic foran kirke

"Vi vil sætte de folk, vi kalder landsforrædere, til ansvar,” siger Anders Gravers Pedersen (midt i billedet, foran banneret), der er formand for Stop Islamisering af Danmark, om foreningens aktioner ved kirker. Her ses han og andre fra foreningen foran Lyng Kirke i Fredericia. - Foto: Peter Friis Autzen/Jysk Fynske Medier

Der var demonstranter klar med banner, dannebrogsflag og vrede tilråb, da debattør Özlem Cekic i denne uge holdt foredrag i en kirke i Fredericia. Ny bog om omskæring fik bægeret til at flyde over, siger foreningens formand og tilføjer, at der kommer flere aktioner ved kirker

Da debattør og tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic ankom til Lyng Kirke i Fredericia onsdag formiddag, blev hun mødt af en noget uventet velkomstkomité.

10 personer fra bevægelsen ”Stop Islamiseringen Af Danmark”, Siad, stod nemlig klar med banner, dannebrogsflag og løbesedler. De var mødt frem for at kritisere, at Özlem Cekic skulle holde foredrag i kirken, da man ifølge dem dermed gav taletid til islam. Derudover blev Özlem Cekic kaldt islamisk børnemishandler på grund af hendes seneste børnebog om omskæring af drengebørn.

I Danmark er der ikke tradition for den slags aktioner foran bygninger, men for Siad var det ikke første gang. I august afspillede to fra foreningen et muslimsk bønnekald højt under en andagt i Roskilde Domkirke som protest mod en kommende moské, og i 2015 indledte foreningen en demonstration ved Haderslev Domkirke som en kritik af præster og den lokale biskops manglende protest mod opførelsen af en moské. Og der vil komme flere aktioner, siger Siad’s landsformand, Anders Gravers Pedersen.

”Vi vil sætte de folk, vi kalder landsforrædere, til ansvar. De skal ikke føle, at det kun er vores side, der bliver dæmoniseret,” siger han.

Ifølge Anders Gravers Pedersen skyldtes aktionen ved Lyng Kirke en irritation over Özlem Cekics forsvar for muslimer i Danmark.

”Hun har fået carte blanche i medierne til at sprede islamistisk propaganda. Samtidig kommer hun med en børnebog, hvor hun sidestiller muslimsk børnemishandling med at blive døbt. Det fik glasset til at flyde over. Hun skal mærke, der er modstand.”

På jeres hjemmeside skriver I, at I vil forsøge at være til stede, hver gang Özlem Cekic ”prøver at sprede sin islamiske propaganda til dumme og naive danskere”. Det lyder som en trussel?

”Har Siad nogensinde udgydt vold? Aldrig. Man skal bare se det som en del af vores demokratiske måde at udtrykke, at vi er utilfredse på.”

Men hvor demokratisk er det at kalde nogen børnemishandler, mens man hopper ind foran taxaen, de sidder i?

”Det er jo det, en menneskerettighedsaktivist gør. Vi har ret til at være sure over, at hun taler for at lemlæste børn.”

Godt 40 mennesker deltog i onsdagens foredrag med Özlem Cekic, som var arrangeret af Fredericia Provstis Kirkehøjskole. Ifølge sognepræst i Erritsø Kirke Birthe Vogn Henriksen, der var vært for arrangementet, havde højskolen på forhånd fået mail om, at Siad ville møde op, hvorfor der var en politivogn til stede. Men ingen inde i kirken lod sig mærke af protesterne, siger hun.

”Det var et rigtig fint foredrag, og jeg tror ikke, at nogen tænkte over personerne udenfor. Men jeg kan godt tænke, hvorfor nogen skal have lov til at demonstrere på den måde, og på, hvorfor de overhovedet vil. Er vi virkelig der i samfundet nu?”, siger hun.

Özlem Cekic selv tog heller ikke aktionen så tungt.

”Højreekstremisterne vil aldrig få held med sig, så længe et massivt flertal af danskerne går ind for at behandle alle borgere ligeværdigt – uanset deres religiøse og kulturelle baggrund. Det blev jeg endnu en gang bekræftet i, da jeg så alle dem der var kommet til foredraget,” skrev hun onsdag aften på Facebook og tilføjede, at hun var stolt af at være en del af Danmark.

”Derfor er det min borgerpligt at tale om brobygning og dialog mellem befolkningsgrupper. Og så længe de udemokratiske ekstreme holdninger eksisterer, så længe vil jeg rejse land og rige rund for tale om demokrati og plads til forskellighed.”