Israels kristne skolestrejke griber om sig

Kristne skoler i Israel har strejket, siden skoleåret begyndte i sidste uge i utilfredshed med store beskæringer i statsstøtten

En ung dreng demonstrerer under skolestrejken med et banner med arabisk påskrift, som oversat betyder "Også mig... Min skole er ikke til salg"
En ung dreng demonstrerer under skolestrejken med et banner med arabisk påskrift, som oversat betyder "Også mig... Min skole er ikke til salg" . Foto: Ahmad Gharabli.

Ingen af de 450.000 elever på Israels arabiske skoler fik noget ud af at møde op i deres klasseværelse i går. Samtlige arabiske skoler i landet havde nemlig besluttet at nedlægge undervisningen i sympatistrejke med Israels kristne skoler.

Siden det israelske skoleår begyndte den 1. september, har landets i alt 47 kristne skoler, alle drevet af den katolske kirke, holdt lukket. Skolestrejken sker i protest mod det, de kristne skoleledere betegner som en voldsom nedskæring i statsstøtten.

Der går flere end 30.000 elever på Israels private kristne skoler, hvor 40 procent af eleverne er muslimer. Skolerne har status af at være ”anerkendte, men uofficielle”, hvilket betyder, at de ikke er en del af Israels officielle skolesystem, men alligevel modtager statsstøtte svarende til 75 procent af, hvad en almindelig jødisk skole modtager.

Men i løbet af de seneste få år er denne støtte ifølge de kristne skoleledere faldet til blot 29 procent. Samtidig har myndighederne sat et loft over, hvor meget skolerne må kræve i skolepenge. Det gør det i praksis umuligt for skolerne at få økonomien til at hænge sammen, lyder begrundelsen for, hvorfor de nu holder lukket.

Mange af de kristne skoler i landet har en historie, der går væsentligt længere tilbage end staten Israel.

I sidste uge var den israelske præsident Reuven Rivlin på besøg hos paven i Rom. Her lovede præsidenten, at der vil blive arbejdet hårdt på at finde en løsning på skoleproblemet så hurtigt som muligt. Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at de kristne skoler åbner snart.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz overvejer de katolske kirkeledere som næste led i protesten at lukke landets kirker og pilgrimssteder, hvis politikerne ikke trækker besparelserne tilbage.

”Vi kræver lige behandling,” lød det ifølge nyhedssiden i24news fra Wadie Abunassar, talsperson fra de katolske skolemyndigheder ved en demonstration i Jerusalem i weekenden.

Skolelederne føler sig diskrimineret, fordi de ultraortodokse jødiske skoler, der har samme status som de kristne skoler, ikke har oplevet samme beskæring i statsstøtten.

Uddannelsesministeriet svarer ifølge avisen Jerusalem Post til protesterne, at de kristne skoler bliver behandlet på samme måde som andre skoler med tilsvarende status, og at der bliver arbejdet på en løsning.