Israelsk ambassadør beskylder svensk kirke for at støtte propaganda mod den jødiske stat

Israels ambassadør i Stockholm kritiserer den svenske kirke for indirekte accept af palæstinensisk terror. Doktor i teologi mener, at kirkens systematiske aggressivitet mod Israel er ødelæggende for forholdet mellem jøder og kristne

Den israelske ambassadør i Sverige, Isaac Bachmann, anklager både den nuværende ærkebiskop, Antje Jackelén, og hendes to forgængere for i flere omgange at have markeret sig negativt mod Israel.
Den israelske ambassadør i Sverige, Isaac Bachmann, anklager både den nuværende ærkebiskop, Antje Jackelén, og hendes to forgængere for i flere omgange at have markeret sig negativt mod Israel.

Svenska Kyrkan legitimerer palæstinensisk terror, støtter boykotkampagner mod Israel og driver en ensidig fremstilling af Israel som Mellemøstens forbryder.

Sådan lyder kritikken fra Israels ambassadør i Sverige, Isaac Bachman, der i et debatindlæg i avisen Sydsvenskan giver en gennemgang af Svenska Kyrkans internetsider om den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Han anklager både den nuværende ærkebiskop, Antje Jackelén, og hendes to forgængere for i flere omgange at have markeret sig negativt mod Israel og peger særligt på tre episoder:

Da K.G. Hammar i 2009 droppede en planlagt tale ved Auschwitz-dagen, Anders Wejryds møde med Hamas-lederen Ismail Haniyeh i efteråret, og Antje Jackeléns modtagelse af den Israel-kritiske palæstinensiske præst Mitri Raheb i starten af februar.

Hans bog ” Tro under okkupationen” er blevet beskyldt for at sprede hadpropaganda mod Israel, og Mitri Raheb har i en prædiken sammenlignet Romerrigets besættelse af Palæstina for 2000 år siden med Israels bosættelser på Vestbredden. Da Sverige formelt anerkendte Palæstina som stat i oktober, var ærkebiskoppen desuden hurtigt fremme med sin støtte.

”At Antje Jackelén fejrer gudstjeneste med en kendt erstatningsteolog og propagandist mod Israel må desværre opfattes som en bekræftelse af hendes forgængeres politiske ståsted,” skriver Isaac Bachman i Sydsvenskan.

Her nævner han en række Israel-kritiske dokumenter, Svenska Kyrkan har offentliggjort på sin internetside, og kalder kirkens officielle anerkendelse af det palæstinensiske Kairo-dokumentet fra 2009 for bekymrende. Her omtales terror mod Israels befolkning som modstandskamp, og der opfordres desuden til sanktioner mod landet.

”Det er uacceptabelt, at Svenska Kyrkan fremstiller en så ensidig propaganda mod Israel. Det sætter spor i det teologiske syn og skader den jødisk-kristne dialog i sin grundvold,” skriver ambassadøren.

Kritikken kommer i kølvandet på Mitri Rahebs deltagelse ved teologifestivalen i Uppsala i februar og ærkebiskoppens møde i januar med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

Dr.theol. Annika Borg, tidligere præst i Svenska Kyrkan, bakker op om den israelske ambassadørs holdning.

”Jeg er dybt bekymret over, at den svenske kirke fortsætter med at være så ekstremt aktivistisk i Palæstina-spørgsmålet. Det er udtryk for en systematisk modarbejdelse af Israel, hvor flere dokumenter på internetsiderne sætter spørgsmålstegn ved jøders legitimitet og anklager landet for tortur. Man skal huske, at kirken gør det i de seks en halv millioner medlemmers navn,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Annika Borg mener, at legitimeringen af dokumenterne indirekte kan skade jøders vilkår.

”Vi ser i dag et voksende had mod jøder - eksemplificeret i terroren i København -og der er det meget vigtigt, at man er glasklar i sin holdning. I stedet for at hjælpe ødelægger Svenska Kyrkan forholdet mellem kristne og jøder,” siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Svenska Kyrkan, der henviser til et debatindlæg af ærkebiskoppen, Sydsvenskan bringer i næste uge. Samme dag mødes Jackelén med den israelske ambassadør for at drøfte forholdet mellem jøder og kristne.