Prøv avisen

Jøder er ufrivilligt blevet meldt ind i folkekirken

Efter at have konstateret, at medlem af Mosaisk Troessamfund betalte kirkeskat, opfordrer overrabiner Bent Lexner nu alle til at tjekke selvangivelsen. Foto: JAKOB DALL

Mosaisk Troessamfund opfordrer medlemmer til at tjekke selvangivelse for at se, om de betaler kirkeskat

Da en ældre jødisk kvinde døde for nylig, fik overrabbiner Bent Lexners sekretær sig en over- raskelse.

– Da jeg skulle hente en registrering på dødsfaldet hos kordegnen, kunne jeg ikke få den. For kvinden var jo medlem af folkekirken, som han påpegede, siger sekretær Sarah Støttrup.

Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for sekretæren og for overrabbineren, som i det seneste nummer af medlemsbladet Jødisk Orientering opfordrer medlemmerne til at tjekke på selvangivelsen, om de betaler kirkeskat, selvom de er medlemmer af Mosaisk Troessamfund og ikke af folkekirken.

– Det er ikke første gang, det er sket, og vi har tit talt om, at nu skulle der gøres noget. Men vi ved ikke, hvor mange jøder det drejer sig om, siger Sarah Støttrup, som mener, at det nok især er de ældste jøder, som uden selv at vide det har betalt kirkeskat i mange år.

– Jeg ved godt, at folk jo skal tjekke deres selvangivelse, men det er jo ikke alle, der gør det, siger hun.

For år tilbage var der et tilsvarende problem blandt katolikkerne i Danmark. Her var det især de mange udenlandske katolikker, der, når de blev registreret, satte kryds ved, at ja, de var blevet døbt, og derved endte i folke- kirken.

Kontorchef i Kirkeministeriet Torben Stærgaard, der er ansvarlig for it-kontoret, tør ikke sige præcis, hvad der er sket.

– Men jeg kan se, at da vi i 2000 begyndte af verificere de gamle håndskrevne kirkebøger med cpr-registeret, så har vi et stykke tid inde i den periode indskærpet, at de sager, hvor der var tvivl, skulle i høring hos den person, man var i tvivl om, siger han.

– Og det har vi nok gjort, fordi der var sket fejl, siger Torben Stærgaard, som ikke afviser, at man i den proces også har meldt folk ud af folkekirken, som faktisk var medlemmer.

Torben Stærgaard forklarer, at cpr-registeret, som blev etableret i 1968, og de gamle kirkebøger blev sammenlignet, da man forberedte den elektroniske kirkebog i 2000. Og hvis oplysningerne ikke var de samme, var det kirkebogen, der talte. Så hvis registreringerne var forkerte der, blev de videreført.

– Det er også helt utænkeligt, at der ikke har været fejl i cpr-registeret, hvor dengang fire millioner menneskers data blev tastet ind på hulkort og lagt i en datamaskine, siger han.

Det er ikke muligt at få penge tilbage fra SKAT mere end fem år bagud.

Kirkeministeriet verificerer stadig oplysninger fra de håndskrevne kirkebøger, hvis mennesker født før 1969 gifter sig, dør eller ændrer navne.

– Så vi kan stadig finde fejl, men forhåbentlig er det også noget, folk selv undersøger, siger han.

Sarah Støttrup endte med at få en registrering, så den ældre jødiske kvinde fik en jødisk begravelse.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Ved en fejl har danske jøder betalt kirkeskat til folkekirken. Foto: Colourbox. Foto: Sinar 2