Jøder og muslimer: Lovforslag gør ingen forskel

Selvom alle trossamfund i Danmark nu får mulighed for at vie personer af samme køn, afviser blandt andre Mosaisk Trossamfund og Det Islamiske Troessamfund at benytte sig af muligheden

Bent Lexner, overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund, afviser at benytte muligheden for at vie homoseksuelle
Bent Lexner, overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund, afviser at benytte muligheden for at vie homoseksuelle Foto: Arkiv

Lovforslaget, der giver folkekirken og andre trossamfund mulighed for at vie personer af samme køn, modtages foreløbigt afdæmpet af trossamfundene.

Bent Lexner, overrabbiner i Mosaisk Troessamfund i Danmark, vurderer ikke, at den ændrede lovgivning får betydning:

Den nye lov om, at man kan vie homoseksuelle på linje med personer af forskelligt køn, vil ikke få betydning for os. Vi har ikke og vi vil ikke komme til at foretage den slags vielser, siger han til Kristeligt Dagblad.

Høringsprocessen om lovforslaget løber frem til 22. februar, og for første gang er det muligt for andre trossamfund end de folkekirkelige at deltage. Men Bent Lexner anser det som meget lidt sandsynligt, at Mosaisk Troessamfund vil deltage i høringsprocessen. Han mener, at kirkeministeren har fremsat et velafbalanceret forslag:

Artiklen fortsætter under annoncen

At folkekirken har fundet en løsning, hvor man kan tilgodese alle, virker udmærket. Selvfølgelig kan man altid spørge, om politikerne skal blande sig, men det er jeg jo ikke den rette til at kommentere på, slutter Bent Lexner.

Også Imran Shah, der er talsmand for Det Islamiske Trossamfund, vurderer, at lovforslaget ikke får den store betydning for trossamfundets medlemmer.

I Islam er et naturligt ægteskab imellem mand og kvinde det mest naturlige. Det er sådan vi er skabt for hinanden. Vores holdning til homoseksuelle vielser har hele tiden været det samme, og vi kommer ikke til at benytte den mulighed, som lovforslaget giver os, fortæller Imran Shah.

Han hæfter sig desuden ved, at retten til ikke at foretage vielser af homoseksuelle også er skrevet ind i lovforslaget. Imran Shah kan ikke afvise, at Det Islamiske Trossamfund vil komme med et høringssvar til lovforslaget, som understreger behovet for fritagelsesretten.

Han er ikke den eneste, der sætter et forsigtigt spørgsmålstegn ved, om politikerne skal blande sig i andre danske trossamfunds anliggender.

Tonny Jacobsen, formand for Frikirkenet, mener, at selvom han som frikirkepræst står uden for ægteskabet mellem stat og kirke, er han betænkelig på folkekirkens vegne:

Vi har i Danmark en lang tradition for, at politikerne ikke blander sig i kirkens indre liv. Den praksis er for mig at se klart tilsidesat i denne sag, skriver han på sin blog på eftertanke.dk.

Og ligesom Bent Lexner og Imran Shah afslår han at udnytte muligheden for at vie homoseksuelle:

Jeg har ingen problemer med, at homoseksuelle par får ordnede forhold. Jeg sætter en ære i at møde alle mennesker med respekt, uanset deres køn, alder, seksualitet, etnicitet, sociale status eller tro. () Men jeg siger samtidig nej til at vie homoseksuelle. Det følger for mig som en direkte konsekvens af kirkens forpligtelse på sit trosgrundlag, skriver han blandt andet på bloggen.

Lovforslaget lægger op til, at loven om ægteskab også skal gælde for personer af forskelligt køn. I samme omgang er der fremlagt et andet forslag, der betyder, at præster inden for både folkekirken og andre trossamfund kan sige nej til at vie personer af samme køn.