62-årige Annette deltog til drop in-dåb: Det her er en rigtig fin måde at blive døbt

For et år siden inviterede Vesterbro Sogn for første gang herhjemme til drop in-dåb. Siden har fænomenet bredt sig til hele landet. Initiativet er blandt de sidste syv i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Præst i Eliaskirken i København William Salicath døber Annette Nielsen, mens hendes bedste veninde kigger på. -
Præst i Eliaskirken i København William Salicath døber Annette Nielsen, mens hendes bedste veninde kigger på. - . Foto: Leif Tuxen.

I går eftermiddags var der drop in-dåb i Kristkirken på Vesterbro i København. Det er fjerde gang på et år, at Vesterbro Sogn har inviteret alle, der har lyst, til at komme ind fra gaden og blive døbt uden de store forberedelser. Alt, man skal tage med, er gyldig billedlegitimation eller far og mor, hvis man er under 18 år. Og det er der øjensynligt mange, der gerne vil, for 127 mennesker er allerede blevet døbt til tidligere drop in-arrangementer på Vesterbro, mens der i Kristkirken i går allerede var kø til døbefonten, før dørene officielt havde åbnet.

Fænomenet drop in-dåb var allerede kendt i Norge og Sverige, da kirkerne på Vesterbro med præst i Kristkirken Mette Gramstrup og den tidligere kommunikationschef Sabine Kleinbeck i spidsen arrangerede drop in-dåb som de første herhjemme. Siden har det bredt sig til kirker i hele landet.

Idéen med den alternative dåbsform er, at det ikke skal være besværligt at blive døbt, som mange synes, det kan være. Det fortæller Mette Gramstrup, der er en af initiativtagerne.

”Jeg oplever mange, der længe har ønsket at blive døbt, men som ikke har vidst, hvordan de skulle bære sig ad. Drop in-dåb er en invitation til dem, der gerne vil være en del af dette fællesskab, uden at det forpligter eller sætter store krav. Men også uden, at det er letsindigt, for det er det ikke. Mange har tænkt over det i meget lang tid.”

En person, der ikke tager det letsindigt, men er glad for at kunne blive døbt på mere afslappet facon, er Annette Nielsen. Hun har også længe tænkt på at blive døbt, men fundet processen for uoverskuelig.

”Det her er en rigtig fin måde at blive døbt, og da jeg hørte om det første gang, tiltalte det mig også. Ønsket om at blive døbt er blevet modnet i mig, og jeg er glad for endelig at blive en del af det fællesskab, som jeg altid har identificeret mig med. Men jeg ville gerne kunne gøre det som nu, sammen med min bedste veninde, som skal med ud og spise bagefter,” siger Annette Nielsen, lige før hun selv går hen og sætter sig på knæ foran døbefonten for at blive døbt som 62-årig.

En af initiativtagerene til drop in-dåb er Mette Gramstrup, der før dåben taler med Annette Nielsen, om hvad den betyder. –
En af initiativtagerene til drop in-dåb er Mette Gramstrup, der før dåben taler med Annette Nielsen, om hvad den betyder. – Foto: Leif Tuxen

Imens dåbshandlingerne foregår i den ene ende af kirken, går Mette Gramstrup rundt blandt de fremmødte. Hun er stadig nysgerrig på, hvad der bringer folk i alle aldre til kirken for at blive døbt. For hende handler dagen nemlig ikke om folkekirkens medlemstal, men om at lukke flere ind i det store fællesskab, som hun synes er ekstra specielt på en dag som i går.

”Hver enkelt dåb er særlig. Der er mange følelser i spil, og der bliver både grædt og grint. Men selvom hver eneste dåb er en afsluttet handling i sig selv, så er de som perler på en snor, og det gør stort indtryk på mig.”

Det gjorde det også hos flere af dem, der var dukket op i Kristkirken i går. Gennem salmespil og stille stemmer kan man høre mange positive tilkendegivelser blandt de mennesker, der efterhånden fylder en god halvdel af kirken.

I den kommende tid er der også drop in-dåb andre steder i landet. I dag kan man blive døbt i Brønshøj Kirke i København, og næste lørdag, den 15. september, i Sundby Kirke i København. Den 22. september åbnes dørene i Budolfi Kirke i Aalborg, og den 2. december igen på Vesterbro, denne gang i Eliaskirken.

Oscar Coquillard Karlsen med det røde bælte bliver døbt, inden han til foråret skal konfirmeres. Han fortæller bagefter, at han er meget tilfreds med dåben, og at det har været en ”oplevelse for livet”.  Foto: Leif Tuxen
Oscar Coquillard Karlsen med det røde bælte bliver døbt, inden han til foråret skal konfirmeres. Han fortæller bagefter, at han er meget tilfreds med dåben, og at det har været en ”oplevelse for livet”. Foto: Leif Tuxen Foto: Leif Tuxen