Bent Melchior: Jeg er i live på grund af fremmedes næstekærlighed

Som den nødstedte i søndagens tekst er tidligere overrabbiner Bent Melchior blevet hjulpet af fremmede, da han flygtede fra nazisterne i 1943. Lignelsen om den barmhjertige samaritaner bør opfordre til mere næstekærlighed over for flygtninge og hjemløse, mener han

Tidligere overrabbiner Bent Melchior mener, at lignelsen om den barmhjertige samaritaner burde inspirere til at vise mere næstekærlighed over for flygtninge og hjemløse. –
Tidligere overrabbiner Bent Melchior mener, at lignelsen om den barmhjertige samaritaner burde inspirere til at vise mere næstekærlighed over for flygtninge og hjemløse. – . Foto: Leif Tuxen.

I 1943 oplevede tidligere overrabbiner Bent Melchior at blive udsat for den uegennyttige næstekærlighed, som Jesus prædiker i prædikenteksten i morgen i lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Bent Melchior var dengang 14 år, og hans familie kunne ikke blive i Danmark og risikere at blive udsat for besættelsesmagtens jødeforfølgelser. De ville flygte til Sverige.

Han og familien drog sydpå, hvor de blev indlogeret hos biskop over Lolland-Falsters Stift Niels Munk Plum. Dagen, hvor de ankom, husede biskoppen næsten 60 flygtninge. Alle i byen vidste, hvad der foregik i bispegården, men det kom ikke videre til tyskerne. Derfor kunne Bent Melchior og hans familie rejse sikkert til østkysten af Falster, hvor en politibetjent stod på stranden og ønskede god rejse, inden de gik om bord på en båd, der fragtede dem til Sverige.

”Jeg har i allerhøjeste grad været genstand for den uselviske næstekærlighed, som man ifølge lignelsen om den barmhjertige samaritaner skal vise alle mennesker. Her var det endda meget større, fordi vi blev hjulpet af folk, der udsatte sig for en vældig risiko for at blive skudt på stedet, hvis det blev opdaget. Jeg er i live i dag på grund af alle de barmhjertige mennesker,” siger han.

Den tidligere overrabbiner betegner søndagens tekst som meget ligefrem. Budskabet er kort og godt, at man ikke skal lukke øjnene for lidelse i verden, mener han.

”Det er en advarsel til os om ikke at vende blikket væk fra de katastrofer, der opstår såvel herhjemme som ude i verden. Her tænker jeg først og fremmest på situationen i Middelhavet, hvor tusindvis af ulykkelige mennesker forsøger at komme til Europa og få en bedre fremtid. Her tager mange ikke ved lære af den barmhjertige samaritaner. De undlader ikke blot at hjælpe, men de forsøger også at forhindre andre i at hjælpe flygtningene,” siger han med henvisning til debatten om, hvorvidt ngo’er skal være til stede i Middelhavet og hjælpe flygtninge.

Kritikere mener, at dette blot vil føre til større flygtningestrømme og ulykkelige skæbner.

Han taler ind i en langvarig debat om, hvorvidt ens næste er alle mennesker på Jorden eller de mennesker, man møder i det nære. Den barmhjertige samaritaner mødte for eksempel den nødstedte fysisk på sin vej, men Bent Melchior holder fast ved, at buddet om at elske sin næste gælder for alle, også selvom du ikke møder dem.

”Samaritaneren var en helt fremmed og havde ikke nogen relation til den mand, han hjalp. Det samme gælder de mennesker, der kommer til vores grænser. Det ville være at forklejne budskabet at hævde, at vi ikke skal hjælpe mennesker, bare fordi de ikke er tæt på,” siger han og tilføjer, at der er mange eksempler i det nære på, at vi kan tage ved lære af den barmhjertige samaritaner:

”Jeg mener ikke, at vi gør nok for vores hjemløse. Hjemløshed er en forfærdelig ting, og det burde ikke finde sted i et land som Danmark,” siger han.