Prøv avisen
Interview

Jeg er vokset op med, at kirken skal være ”aktiv”

Hvis man havde spurgt mig for 10 år siden, havde jeg nok ikke regnet med at sidde med det arbejde, jeg har i dag, siger Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær for Kirkefondet. – Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix.

De seneste år har Henrik Bundgaard Nielsen arbejdet med at styrke folkekirkens tilstedeværelse på landet, i nye bydele og på vandet. Kirkefondet markerer i dag 60-årsfødselsdagen for en generalsekretær, der ikke havde regnet med at skulle arbejde med kirkeudvikling

Nærværende og relevant. De to ord går igen, når man spørger Henrik Bundgaard Nielsen om hans arbejde og drivkraften bag det. Det er dem, han har i baghovedet, når han som generalsekretær for organisationen Kirkefondet tager rundt i landet og bistår sogne med at blive mere væsentlige hos danskerne i dag. De seneste år har han været med til at sælge kirker, at se nye dukke op og at hjælpe landsogne med at give deres gamle bygninger en ny funktion. Han har været med til at undersøge og diskutere kirkens betydning for unge, for dåbsforældre og for beboere i nye og voksende bydele. Og så har han været med til at bygge Danmarks første flydende kirke.

”Når jeg ser tilbage, så har den røde tråd i mit arbejdsliv nok været at se på, hvordan vi kan skabe en relevant og nærværende folkekirke. Jeg har altid fundet det interessant at se på, hvordan vi kan få det kristne budskab ud og gøre det interessant og for-ståeligt for mennesker,” siger han.

Ordene relevans og nærvær bliver med stor sandsynlighed også nævnt i nogle af de taler, Henrik Bundgaard Nielsen vil modtage i dag, når der holdes reception for ham på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg, hvor Kirkefondet har lokaler, i anledning af hans 60-årsfødselsdag.

”Det er jo altid sjovt med nye årtier og at se tilbage. Hvis man havde spurgt mig for 10 år siden, havde jeg nok ikke regnet med at sidde med det arbejde, jeg har i dag,” siger han.

Det at arbejde og eksperimentere med kirkeliv, ligesom Kirkefondet gør det, var ellers allerede noget, Henrik Bundgaard Nielsen kastede sig ud i tidligt. Da han i 1996 fik sit første præsteembede i Abildgård Sogn i den nordjyske by Frederikshavn, var han optaget af at tænke i nye tilbud til menigheden. Det resulterede blandt andet i stillegudstjenester søndag aften og bibelmaraton, hvor deltagerne læste sig igennem Bibelen sammen.

”Jeg oplevede, at vi ramte en ny målgruppe, som ellers ikke kom i kirken. Nogle, der gerne ville deltage i bøn og refleksion,” siger han.

Da Henrik Bundgaard Nielsen efter flere år i forlagsbranchen blev generalsekretær hos Kirkefondet i 2013, lå der en større opgave og ventede på ham. Tre københavnske kirkebygninger skulle sælges, og det handlede om at finde købere, som ville bruge dem bedst muligt. Siden har han sammen med organisationen hjulpet med at opbygge kirkeliv i de nye bydele, der blandt andet vokser frem i København, Roskilde og Aalborg. Senest har han været med til at få bygget en husbådskirke, som lige nu bruges af sognet i den voksende københavnske bydel Sydhavn.

”Helt tilbage i sine første leveår arbejdede Kirkefondet med, hvordan man var kirke i nye byområder, da folk begyndte at bosætte sig på Nørrebro, Vesterbro og Østerbro i København. Så det har hele tiden været en del af vores arbejde at se på, hvordan kirken kan flytte sig fysisk. Men i dag skal vi også se på, hvordan mennesker flytter sig mentalt, og hvordan folkekirken kan følge med, så den bliver nærværende og relevant. Der er ting, der går hurtigere end før i tiden. Jeg oplever, at der i mange sogne, provstier og på nationalt plan er et ønske om, at vi bidrager med at sætte fokus på, hvordan vi kan udvikle kirken, så den er i sammenhæng med det folk, den skal være kirke med. Den skal respondere til de strømninger, der præger folk,” siger han.

Mentalt har Henrik Bundgaard Nielsens eget forhold til troen ikke flyttet sig meget siden barndommen. Dengang var den en naturlig del af hverdagen og kom til udtryk med bøn, sang, kirkegang og gennem KFUM og KFUK.

”Troen på Gud som det ubetingede, kærlige grundlag for mit liv har jeg haft med mig siden barndommen. På teologistudiet lærte jeg at sætte flere ord og tanker på mit gudsbillede, men det har ikke ændret sig eller været grundlæggende udfordret,” siger han og tilføjer, at han heller ikke er løbet fra sin aktivistiske baggrund i KFUM og KFUK.

”Jeg er vokset op med, at kirken skal være ’aktiv’. Den skal tænke på, hvad det er for et samfund og for nogle mennesker, vi skal være kirke i og blandt. Det er ikke det samme som at lefle for tiden. Det er kirkens bekendelsesgrundlag, vi skal forsøge at formidle ind i det liv, vi lever i,” siger han.

I stedet for tro er der et andet begreb, som Henrik Bundgaard Nielsen har funderet over op til sin runde fødselsdag: taknemmelighed.

”Det hænger måske sammen med, at jeg lige er blevet farfar og er trådt ind i et nyt årti. Men jeg har tænkt over, hvor taknemmelig jeg er over alt det, livet har givet mig. Det fylder meget. Det er en taknemmelighed, som jeg retter mod alle dem, der har været omkring mig, men også mod Gud.”