Det var en forårsaften. Jeg var 16 år gammel og gik i Kaptajn Johnsens Skole på Frederiksberg i København. Jeg skulle skrive en stil, jeg kan ikke huske præcis, hvad opgaven gik ud på, men vi skulle bruge Det Nye Testamente. Det var ellers ikke, fordi jeg kom fra et religiøst hjem, men jeg vidste, at der fandtes et eksemplar i huset, som min storebror havde fået, da han gik til konfirmationsforberedelse.
Jeg bladrede lettere desperat i Det Nye Testamente, og så slog jeg tilfældigvis op på det 28. kapitel i Matthæusevangliet, hvor der i vers 18 står: ”Og Jesus kom hen og talte til dem og sagde: ’Mig er givet al magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.’”
Jeg følte pludselig, at der skyllede en bølge af ild ud gennem mine arme og hænder, som blev helt varme. Det var ikke, fordi det gjorde ondt, men det var, som om de stod i flammer. Jeg blev så forskrækket, at jeg tabte Det Nye Testamente, satte mig ned på gulvet, og da jeg havde sundet mig lidt, gik jeg ind til min mor, som jeg aldrig har haft noget særlig tæt forhold til. Efter at jeg som seksårig havde været på Den Franske Skole, da den blev bombet den 21. marts 1945, havde jeg været chokramt og besværlig, syntes hun. Så da jeg fortalte hende om oplevelsen, vakte det ikke den store interesse. Hun sagde bare: ”Åh, du har altid været så vanskelig, gå nu ind og sov.”
Men jeg følte, at jeg var blevet strejfet af Guds finger. Jeg kunne ikke forestille mig at blive præst på det tidspunkt, men så måtte jeg jo blive missionær. På den anden side tænkte jeg, at det havde jeg ikke tid til lige nu. Men det har hele tiden ligget og luret, at jeg skulle tage det op. Jeg kunne ikke ignorere det, jeg havde bare travlt med så meget andet.
Jeg ville være skuespiller, og jeg kom da også ind på skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Da jeg senere kunne se, at jeg næppe blev nogen ny Bodil Ipsen, kastede jeg mig over lærergerningen, og senere blev jeg antropolog. Så blev jeg gift og fik fem børn på fem år, tre biologiske drenge og to adopterede piger med hjertefejl fra Korea.
Jeg havde så meget mellem hænderne – men min oplevelse lå alligevel og lurede, jeg glemte den aldrig. Jeg tænkte bare, at jeg blev nødt til at tage mig af den på et andet tidspunkt. Det blev så i 1972, hvor min far døde.
En vintermorgen skulle jeg køre mine børn fra vores hjem i Hørsholm på Sjælland til Marie Kruses Skole i Farum, hvor min daværende mand var lærer. På bilturen passerede jeg Sjælsø, hvor solens stråler ramte markerne, der var beklædt med et tyndt lag frost. Og da var det, som om det pludselig slog ned i mig: Nu er det. Nu kan det ikke vente længere. Lyset var så skarpt, jeg følte, hvor smuk jorden er – det synes jeg stadigvæk trods alle de genvordigheder, vi går igennem; skaberværket er fantastisk. Hver eneste lille bille har en mission, og alting fungerer sammen. Jeg har ikke fortalt nogen om min oplevelse før, fordi det måske kan lyde lidt mystisk. Men den var medvirkende til, at jeg som 36-årig endelig blev præst, og det har jeg aldrig fortrudt.
Hvad har udfordret din tro?
Det er selvfølgelig det, mine konfirmander også altid har spurgt mig om: Hvorfor er der så meget ondt i verden? Hvorfor tillader Gud det? Jeg plejer at svare, at det ikke er Vor Herres skyld, der er ondskab til. Det er menneskernes skyld, for vi er i Guds hænder her på Jorden. Det har jeg så prøvet at fortælle dem. Jeg ved ikke, om det har været helt tilfredsstillende. Men jeg har aldrig tvivlet på min tro. Jeg har været ked af det, og jeg har sommetider spurgt: ”Kære Vor Herre, hvorfor sker nu det her?”. Men den oplevelse, jeg havde som 16-årig, var så effektfuld, at den har holdt hele mit liv.
Hvad er det bedste åndelige råd, du har fået?
Det har jeg ikke fået fra nogen mennesker, men fra Paulus: ”Vær glade i håbet, udholdende i trængslen og vedholdende i bønnen.” Når der er krise, er det bare med at holde fast og bevare roen, bønnen og glæden. Det fører altså ikke til noget at bruge tiden på ærgrelser! Man skal også huske at sige tak til Gud for de gode stunder, man får. Det gør jeg gerne i min daglige bøn.