Prøv avisen

Amerikansk abortmodstander: Jeg hjælper andre modstandere til at være mindre sære

Josh Brahm Foto: Equal Rights Institute

Josh Brahm fra USA underviste i lørdags 30 mennesker i, hvordan man forener kompromisløs abortmodstand med en kærlig tilgang til andre mennesker

Den amerikanske abortmodstander Josh Brahm var i lørdags i gang med at liste de dårligste argumenter mod abort op for en gruppe abortmodstandere i Aarhus, da han nåede til et argument, USA’s præsident har gjort sig skyldig i at bruge.

”På den uendelige liste af tåbelige ting, Donald Trump har sagt, er dette blandt de dummeste. Nu skal jeg læse det op. Min Trump-parodi er ikke særlig god, så den slipper I for at høre,” sagde han.

”Prøv alligevel,” råbte en mand, der sammen med omtrent 30 andre var mødt op til foreningen Retten til Livs arrangement i Menighedsfakultetets lokaler i Aarhus med overskriften ”Kærlig og kompromisløs”.

Dagen skulle handle om, hvordan man forener kompromisløs abortmodstand med en åben og kærlig tilgang til andre mennesker.

”Okay, jeg skal prøve,” sagde amerikaneren og gjorde sin stemme mere hæs, talte langsommere og i kortere sætninger.

Han citerede den amerikanske præsidents udtalelse om, at han har ændret holdning i spørgsmålet om abort, fordi et vennepar for nogle år siden fravalgte en abort. Parret fik barnet, og det blev en stor velsignelse for dem, har præsidenten sagt.

”Denne argumentation bruger mange abortmodstandere. Men det er et dårligt argument, for det spiller ind i en tankegang, som aborttilhængere har – nemlig at et menneskes værdi afhænger af, hvad det bliver til, og hvad det kan. Man skal ikke sige, at abort er skidt, fordi vi risikerer at dræbe den næste Beethoven. Vi skal holde fast i at abort er skidt, fordi et menneske har værdi, uanset hvad det gør, og hvad det kan,” sagde han.

Josh Brahm er leder af organisationen Equal Rights Institute, der oplærer abortmodstandere i at argumentere overbevisende for sagen.

”Jeg hjælper abortmodstandere til at være mindre sære,” siger han, når han af andre mennesker bliver spurgt om, hvad han laver.

Ved lørdagens arrangement havde han en bordeauxfarvet skjorte på, en mørk blazer og løse jeans. Hans sorte hår var redt tilbage. For det meste smilede han forlegent og drenget, mens han hurtigtsnakkende leverede flere vittigheder, der gik rent hjem hos det primært unge publikum.

Lige indtil han nåede til emnet voldtægt. Her lagde han ansigtet i alvorlige folder og talte mere afdæmpet og langsomt.

”Den største fejl, mange abortmodstandere laver, er, at de ikke lægger nok vægt på, hvor alvorlig en forbrydelse voldtægt er. Voldtægt er en fast del af næsten alle diskussioner om abort, og man kan ikke bare afværgende sige, at voldtægt kun har berøring med en meget lille del af samtlige aborter,” sagde han blandt andet i løbet af de cirka 20 minutter, hvor han behandlede emnet.

”Vi må ikke stirre os blinde på krænkelser af fostre og dermed ikke anerkende andre forfærdelige forbrydelser. Med hensyn til voldtægt skal vi have ændret en kultur i samfundet, hvor kvinder bliver beskyldt for selv at være skyld i voldtægten, fordi de har gået udfordrende klædt eller taget en drink for meget. Det er forfærdeligt at give offeret skylden. Det må vi ændre, og vi skal have flere voldtægtsmænd dømt. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for disse kvinder. Alt bortset fra at dræbe liv, som man gør, når man foretager en abort,” sagde han.

En af de fremmødte, 30-årige Nikolaj Henriksen, kan genkende problemet med, at spørgsmålet om voldtægt mudrer en abortdiskussion.

”Jeg har før prøvet at diskutere abort med folk, hvor de efter noget tid spørger mig, om jeg så synes, voldtægt er okay. Jeg tror, han har ret i, at vi må erkende, at mange folk ikke ved, om abortmodstandere bekymrer sig om andre krænkelser, fordi de er så optaget af den ene sag. Det vil jeg tage med,” sagde han i en pause.