Prøv avisen

Jeg kunne ikke leve uden salmebogen

Inge Bønnerup holder i morgen sin afskedskoncert i Trinitatis Kirke ved Runde-tårn i København. -- Foto: Peter Kristensen.

SALMESTAFET: -- "I denne søde juletid" er en frydesang, som taler ind i menneskelivets vilkår, siger Inge Bønnerup, organist og kantor ved Trinitatis Kirke i København gennem 35 år

Er der en julesalme, som betyder noget særligt for dig?

– Jeg holder meget af "I denne søde juletid", for her forstår Brorson at udtrykke julens budskab midt ind i en menneskelig virkelighed. Salmen skildrer, hvordan Kristi komme til verden sejrer over alting, og at vi skal gå til Himmerige med Guds søn. Det teologiske og poetiske går op i en højere enhed, men samtidig med at salmen er meget poetisk, er den også meget enkel og folkelig, når det for eksempel hedder: "Gud er nu ikke længer vred".

Er der en bestemt formulering eller tanke i salmen, som du holder særligt af?

– Det sjette vers betyder meget for mig. Her blandes frydesangen med gråd og dybe sukke, og "knuste hjerter føler bedst, hvad denne store frydefest for glæde har at bringe". Det er en salme, der kan rumme sorgen, og det er ikke den lette fornøjelse, men en dybere glæde, den omtaler. For mig er det vigtigt at synge salmen på den gamle melodi fra før reformationen, som også bruges til "Glæden hun er født i dag". Det var den, Brorson skrev "I denne søde juletid" til, og det er den, der frembærer teksten bedst. Den anden er en karruselmelodi.

Hvad betyder de danske salmer for dig?

– Jeg kunne ikke leve uden min salmebog. Den har været en støtte i svære tider og har altid betydet meget for mig. Det er en utrolig rigdom at have det kendskab til salmerne og den mulighed for at fordybe mig i dem, som jeg har fået både hjemmefra og gennem min uddannelse. Det kendskab ønsker jeg også, at de næste generationer må få.

Inge Bønnerup har sendt stafetten videre til Johannes H. Christensen, som er sognepræst i Skovshoved. Han vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads.