Jeg må læne mig meget op ad mine medarbejdere

Lolland-Falsters biskop og tidligere Aarhus-præst, Steen Skovsgaard, siger, at han er blevet klogere ikke alle idéer kan omsættes til handling alle steder i landet

"Struktur er ikke min stærke side," siger Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard.
"Struktur er ikke min stærke side," siger Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard. Foto: Jens Thaysen.

Du ville etablere et fornyelseskontor, som samler og formidler nye idéer og initiativer. Du har lavet et innovationsudvalg. Skal det gøre det ud for kontoret?

Jeg mener rent faktisk, at det, jeg talte for i sin tid, fuldt og helt er dækket ind af udvalget. Det er et kreativt udvalg og noget af det, der fungerer rigtig godt. Det har aldrig været ment som et statisk kontor med ansatte.

Du ville også etablere menigheder, som koncentrerer sig om særlige grupper, for eksempel ungdomsmenigheder. Hvordan er det gået med det?

LÆS OGSÅ: En distræt iværksætter

Det er rigtigt, at vi ikke har lavet nogen specielle profilmenigheder, som jeg talte om dengang. Jeg er blevet klogere, og jeg tror ikke, der er basis for det eller ønske om det i stiftet. Vi har haft konfirmand-events og har prøvet at skabe et fællesskab for de unge i stiftet ved særlige gudstjenester.

Hvor vigtigt er det at holde de ting, man siger, inden man bliver valgt som biskop?

Det, synes jeg da, er vigtigt. Men verden og virkeligheden kan ændre sig. Nu kom jeg fra Gellerup i Aarhus, og den erfaring gjorde, at jeg talte om profilmenigheder. Men man skal lige vokse sammen med sit stift, og man finder ud af, at ikke alt kan omsættes til handling alle steder.

Du ville bruge meget tid på at skabe dialog med ikke-kirkelige kræfter i lokalsamfundet. Hvordan synes du selv, at det er gået?

Jeg synes i grunden, at det er gået rimelig godt. Vi har et refugium, som arrangerer erhvervsretræter, og i samarbejde med RUC har vi lavet forsøgsretræter, hvor der er god respons. Jeg har været på besøg i sammenhænge, hvor man ikke normalt finder en biskop. For eksempel i en kostald med flere hundrede malkekøer. Jeg og resten af personalet fra stiftskontoret har også været på besøg på den lokale sukkerfabrik. Det giver et godt naboskab. Helt konkret har det kastet det af sig, at jeg spiller kort med direktøren for sukkerfabrikken. Det har betydet, at jeg for en måned siden holdt foredrag for internationale ledere på sukkerfabrikken. Det var ikke sket uden den tætte kontakt.

Du sagde også, at du vil spørge ansøgere til præsteembeder i stiftet, om de tror på Gud. Gør du det?

Ja. Jeg har et fast spørgsmål ved alle bispeeksamener, hvor jeg beder dem om på en halv side at beskrive, hvad kristendom handler om for dem. Så ved jeg i høj grad noget om deres tro.

Du ville også finde ud af, hvordan man giver stiftets svage sogne nyt liv. Har du fundet ud af det?

Jeg har besøgt alle sognene, og besøgene er sluttet med anbefalinger og forslag til initiativer og samarbejde i sognene. Provsterne har så fulgt op på det. Jeg håber og tror, at det har en vis betydning. Til december får de nye menighedsråd desuden et inspirationshæfte som opfølgning på min bog om levende menigheder.

Folk siger, at du er noget bedre til at smide idéer op i luften end til at gribe dem igen. Er det rigtigt?

Det er helt rigtigt, det er en af mine svage sider. Der må jeg læne mig meget op ad mine medarbejdere og deres tålmodighed. Jeg tror, det meste bliver reddet, inden alt for mange opdager noget. Så jeg kan heller ikke lige komme på noget, der er faldet totalt til jorden. Men struktur er ikke min stærke side.