Gertrud Højlund: ”Jeg vil stå ved min egen sandhed”

For journalist Gertrud Højlund fremstår søndagens tekst som en slags journalistisk hensigtserklæring. Samtidig minder den hende om, at man skal være opmærksom på sine egne skyggesider

Søndagens tekst er en påmindelse om at stå ved den, man er, mener Gertrud Højlund. – Foto: Leif Tuxen.
Søndagens tekst er en påmindelse om at stå ved den, man er, mener Gertrud Højlund. – Foto: Leif Tuxen.

En 12 år gammel statusopdatering dukkede for nylig op i Gertrud Højlunds Facebook-feed.

”Jeg er ikke bange for det, der er sandt,” mindede Facebook hende om, at hun havde skrevet tilbage i 2008. Helt uden kontekst eller forklaring. Det var dengang, det sociale medie lige var kommet til Danmark, og hvor man brugte det helt anderledes, end mange nok ville gøre i dag.

”Jeg kan overhovedet ikke huske, hvorfor jeg skrev det. Man skrev jo alt muligt dengang. Men at stå ved det sande har altid været lidt af et tema for mig, og jeg står stadig ved det,” siger Gertrud Højlund.

Den gamle opdatering giver hende associationer til en passage i søndagens prædiketekst fra Matthæusevangeliet. Her står der, at Jesus siger:

Artiklen fortsætter under annoncen

”For der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt. Hvad jeg siger jer i mørket, skal I tale i lyset, og hvad der hviskes jer i øret, skal I prædike fra tagene.”

Det stykke af teksten bider Gertrud Højlund mærke i af flere grunde. For det første fremstår det næsten som en journalistisk hensigtserklæring, et slags credo for det arbejde, hun udfører hver dag som vært på TV 2 News.

”Her handler det jo hele tiden om at åbenbare ting og kaste lys over det, der ligger hen i det dunkle,” siger Gertrud Højlund, men tilføjer, at ambitionen om at sætte spot på sandheden ikke kun vender udad.

Den vender på en måde også indad, og faktisk oplever hun, at det kan være langt sværere at blive opmærksom på og stå ved sin egen sandhed.

”Lige nu er jeg meget optaget af at forstå og tale min egen sandhed. Eller sagt med Oraklet i Delfis ældgamle ord: at kende mig selv – på godt og ondt. At få øje på sine egne skyggesider og skjulte motiver er en konstant udfordring, der kræver stor nysgerrighed og opmærksomhed,” siger hun.

Det er ofte i vores relationer med hinanden, at vi kommer til at handle ud fra motiver, vi ikke selv er bevidste om, oplever Gertrud Højlund. Vi lægger strategier for, hvad vi vil sige, hvordan vi vil være, og det fjerner opmærksomhed fra det ægte eller det sande.

”I et parforhold for eksempel, kan man – og måske især som kvinde – komme til at bruge utroligt meget tid på at lægge strategier for, hvordan man vil præsentere noget for sin partner. Skal man sige det ligeud, eller skal man gå og skumle, indtil han selv fatter en hentydning. Og så bruger man evigheder på at analysere med veninderne bagefter,” siger hun og fortsætter: ”Jeg har virkelig spildt meget tid på at lægge den slags strategier i stedet for at være tydelig og så tage konsekvensen af det.”

Og når man lykkes med at være tydelig om sin egen sandhed, giver det ægthed til relationen, mener Gertrud Højlund.

”På den måde giver man den anden mulighed for at reagere på ens sande jeg i stedet for på spejlinger eller forvrængninger af, hvem man er.”