Prøv avisen

Jehovas Vidner-børnevideo vækker bekymring

Billede fra en computeranimeret børnefilm produceret af Jehovas Vidner. -

Computeranimeret børnefilm lavet af Jehovas Vidner udskældes af psykolog og eks-vidne. Helt forfejlet kritik, anfører talsmand for Jehovas Vidner

"Adlyd Jehova" hedder anden del af en børne-DVD produceret af og for Jehovas Vidner. Her leger en lille dreng med en actionfigur, der ligner en troldmand, indtil moderen griber ind.

"Hvem kan godt lide magi? Jehova eller Satan," spørger hun i filmen.

"Satan," svarer drengen.

"Det er rigtigt. Magi er noget ondt. Det er derfor, at Jehova hader det. Er du sikker på, at du vil lege med noget, som Jehova hader," spørger moderen.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om Jehovas Vidner

Videoen udgives i Danmark af Jehovas Vidners blad, Vagttårnet. Den møder kritik hos formanden for støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner og en psykolog. Hos Vagttårnet afviser man kritikken.

SE UDDRAG AF DVD: Adlyd dine forældre

Psykolog Connie Ploug mener, at filmen møder barnet på en belærende måde.

"Jeg ser, at det skaber nogle små forputtede personligheder uden varme omkring sig. Børnene kommer ikke i kontakt med deres følelser, men kommer til at få et stort hoved, fordi de bliver proppet med regler og trusler," siger Connie Ploug til DR Nyheder.

Hun mener, at når børn bliver udsat for det, som drengen i animationsfilmen oplever, så fører det til en indskrænkning.

"Der er en masse ting, som de må lade være med at gøre. De må lægge bånd på sig selv. Der bliver lukket ned for kreativiteten," siger hun.

Og det kan ifølge Connie Ploug få store konsekvenser senere i livet.

"Undertrykkelse er en grim ting. Skyld og skam er det værste, man kan fylde i et barn. Det giver alvorlige problemer senere i livet," siger hun.

Poul Dal, der forlod Jehovas Vidner for 17 år siden, siger til DR Nyheder:

"Fanden selv bliver bragt frem i billedet, og så er Jehova næsten et endnu større skræmmebillede, fordi hvis han (drengen i animationsfilmen.red) gør ham ked af det, så går det skidt. Så går det ligesom med Adam og Eva. Ren elendighed og udslettelse," siger han.

Talsmand for Jehovas Vidner Erik Jørgensen afviser kritikken - og kritiserer i øvrigt den journalistiske behandling, der har været i medierne af videoen.

"Jeg synes, videoen er god, jeg er glad for den, og vores trosfæller er glade for den. Det er rigtigt at oplære sine børn til at følge de bibelske principper," siger han og undrer sig over, at videoen vækker den kritik, den gør:

"Det, vi viser i den animationsvideo, er det samme, som man kan læse i vores bøger og blade," siger han.

LÆS OGSÅ: 5 spørgsmål til Jehovas Vidner

Til udtalelserne om, at børnene som konsekvens af animationsfilmen fyldes med skam og ikke kommer i kontakt med deres følelser, siger Erik Jørgensen til Kristeligt Dagblad:

"Det er helt forkert. Når man ser hele videoen, for eksempel første del, som alle synes at have valgt at springe over, så ser man, at der er både fantasi og virkelighed og følelser."

I DR Nyheders artikler udpeges troldmandsfiguren i videoen som en actionfigur eller en superhelt, men det er det ikke, understreger Erik Jørgensen, som ikke vil forbyde børn at lege med actionfigurer:

"Det er ikke en actionmand, ikke en superhelt. Det er en troldmand, [drengen i videoen leger med]. Det er okkultisme, filmen advarer imod. Der er noget i vejen med at beskæftige sig med noget, der ligner okkultisme. Det har med vores grundholdning at gøre - at det, Bibelen lærer, vil vi gerne undervise vores børn i."

Se uddrag af DVD'en på YouTube. 1. del her, 2. del her