Prøv avisen

Jehovas Vidner mister medlemmer

Erik Jørgensen, talsmand for Jehovas Vidner, erkender, at nogle bliver udelukket af Jehovas Vidner, fordi de vælger ikke at leve efter de høje moralske krav om eksempelvis kun at have sex inden for ægteskabet. - Foto: Mette Frandsen

Danmarks fjerdestørste trossamfund, Jehovas Vidner, svinder langsomt ind. For det er de færreste, som vil leve efter trossamfundets strikse regler, lyder det fra eksperter

Jehovas Vidner, der holder landsstævne på Brøndby Stadion i denne weekend for op mod 12.000 vidner, mister medlemmer år for år. På 20 år er trossamfundets medlemstal faldet fra 16.147 til 14.500 sidste år - svarende til, at hvert tiende medlem er blevet strøget fra medlemslisten, viser de nyeste tal fra årbogen "Religion i Danmark 2009" fra Aarhus Universitet og tal fra Danmarks Statistiske Årbøger. Hvis ikke Jehovas Vidner formår at forny sig og give medlemmerne længere snor, risikerer trossamfundet at udslette sig selv, vurderer flere.

- Den nye måde at forstå religion på er, at man både kan tro på reinkarnation og horoskoper og være medlem af folkekirken. Det giver Jehovas Vidner ikke mulighed for. Her køber man hele pakken eller lader være. De åbner slet ikke for de mange muligheder, som danskerne gerne vil have. Det er ikke muligt at komme i rigssalen og samtidig tage kurser i zenbuddismen. Derfor tiltrækker de færre over en lang tidsalder, siger religionssociolog fra Syddansk Universitet Annika Hvithamar, der har forsket i Jehovas Vidner.

Også adjunkt ved Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet Marie Vejrup Nielsen, der står bag tallene i årbogen, peger på de strikse regler som årsag til nedgangen.

- Forekomsten af mange forskellige trosmuligheder rammer både folkekirken, men også de mindre grupper som Jehovas Vidner. For Jehovas Vidner opfattes ikke som noget nyt, men derimod som noget utidssvarende, gammeldags og noget lidt stift. Eksempelvis er der nok mange, der forbinder Jehovas Vidner med, at man ikke må holde fødselsdage, eller at man ikke må få en blodtransfusion, hvis man er kommet til skade, siger Marie Vejrup Nielsen og fortsætter:

- Jehovas Vidner har måske ikke været gode nok til aktivt at møde den nye spiritualitetsbølge, som danskerne er så vilde med.

Poul Dal, formand for Støttegruppen for Tidligere Jehovas Vidner, påpeger, at støttegruppen har oplevet en stigning i medlemmer inden for de seneste fem-seks år. Ifølge ham er det svært at forlade Jehovas Vidner.

- Hvis man melder sig ud, bliver man udstødt og må ikke have noget med sin familie at gøre. Hvis man stille og roligt glider ud af det, skal man stadig rette sig efter deres regler. Man kan ikke bare gå til en anden religion eller eksempelvis gå ind i politik. Så bliver man udstødt og kan ikke se sin familie, siger Poul Dal.

Erik Jørgensen, talsmand for Jehovas Vidner, erkender, at nogle bliver udelukket af Jehovas Vidner, fordi de vælger ikke at leve efter de høje moralske krav om eksempelvis kun at have sex inden for ægteskabet.

Han vedkender også, at Jehovas Vidner kan blive udelukket af trossamfundet, hvis de lever i modstrid med Bibelen og eksempelvis begynder at tro på reinkarnation og dyrke yoga.

- Så vælger man selv troens fællesskab fra. Man har ikke længere et fællesskab med Jehovas Vidner. Det vil også influere på ens forhold til familien. Det åndelige fællesskab er helt væk, og det social fællesskab vil som regel også blive meget begrænset, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk