Prøv avisen

Jesus leder rejsebureau

Ung Rejser har tidligere været i medierne, fordi deres guider drak for meget alkohol. Nu bruger de Jesus som rollemodel Foto: Sune Borg

Rejsebureuet Ung Rejs bruger Jesus som rollemodel, når de uddanner ledere. Kristendommen har meget at tilbyde moderne virksomhedsledelse, hvis det gribes rigtigt an, mener eksperter

Det er nok de færreste virksomhedsejere, der finder Bibelen frem, når de vil gøre deres medarbejdere til bedre ledere. Det er ikke desto mindre, hvad John E. Tobisen, der ejer rejsebureauet Ung Rejs, gør, når han afholder kurser, der skal ruste de medarbejdere, der har personaleansvar, til at være bedre ledere.

LÆS OGSÅ: Guider smidt hjem efter vild druktur

Idéen om at bruge Jesus som rollemodel opstod ved en tilfældighed, da John E. Tobiesen talte med en kollega om, hvem virksomheden med fordel kunne bruge som rollemodel for deres medarbejdere.

Jesus er et fantastisk forbillede. Han var god til at lede, at samarbejde, at få folk til at tro på sig selv, og han viste respekt for sine medmennesker, siger han og peger på, at det er dyder, som unge mennesker kan bruge i deres konkrete arbejdsliv.

Når John E. Tobiesen afholder kurser for sine medarbejdere i Ung Rejs, bruger han 10 lignelser fra Bibelen til at anskueliggøre, hvad god ledelse er, heriblandt lignelserne om Den barmhjertige samaritaner, Peters fiskefangst og Den rige mand. Herfra drager han paralleller til moderne virksomhedsledelse, og den strategi virker ifølge den jyske bureauejer rigtig godt.

Det er jo ikke tungt teologisk stof, jeg benytter. Men tag for eksempel lignelsen om den rige mand. Den fortæller om, hvor vigtigt det er, at man ikke kun tænker på sig selv, men yder til fællesskabet, hvis man vil være med i gruppen. Det er jo personaleledelse på højt plan, siger han og holder fast i, at hans ønske ikke er at missionere.

LÆS OGSÅ: Unge tager på drukferie

Til en start kan der godt sidde nogle og være bange for, at jeg vil bedrive mission. Men når de så hører mine meget fri tolkninger, dropper de paraderne og opdager, hvor meget der faktisk er at hente i historierne, siger han.

Tommy Kjær Lassen, teolog og ph.d. på Københavns Handelshøjskole, CBS, forsker i værdibaseret ledelse og finder Ung Rejss ledelsesstrategi forfriskende.

Jeg kan godt lide idéen. Den er vovet og har lidt kant. Og i vores postmoderne verden mangler vi i den grad noget normativt at navigere efter, og der har kristendommen og Bibelen helt sikkert noget at byde på, siger han, men pointerer, at det vigtigt, at virksomheden er bevidst om deres sprogbrug og fremtoning.

Der er en fare for, at man risikerer at skræmme gode mennesker væk, hvis retorikken bliver for religiøs. Derfor vil det være en fordel at formulere det i et nyt sprog og samtidig sørge for at bibeholde det essentielle indhold, siger Tommy Kjær Lassen.

Også sognepræst og ledelsesrådgiver Martin Herbst synes, at det er positivt, at Ung Rejs forsøger sig med at bruge Jesus og hans lignelser i deres ledelsesstrategi. Fordi det er en uadskillelig del af ledelse i dag at være human og kærlig.

I lang tid har man opført sig som en struds, når det har drejet sig om teologi i forhold til ledelsesstratgi. Man har stukket hovedet i jorden og ladet som om, det ikke eksisterede. Det er godt, at man nu langsomt er begyndt at få øjnene op for, at der er et overskud i teologien, som kan sige noget om, hvordan det er at være menneske, siger han og pointerer at den HR-baserede ledelse (personaleadministration), som har været gældende den seneste årrække, har nået sit mæthedspunkt.

Folk har fået nok af at kontrollere sig selv fra morgen til aften. Det kan man simpelthen ikke, siger han.