Jim Lyngvild opfordrede til kup af menighedsråd

Konflikt om kirkeudsmykning har fået designer Jim Lyngvild til at opfordre sine Facebook-følgere til at prøve at opnå stemmeret i det pågældende sogn. Vil det lykkes?

”Selv om man kommer fra Hobro, kan man godt løse sognebånd og stille op til et menighedsråd i en anden by. Man skal bare ringe til Lene Matthies (sognepræst i Faaborg, red.)," skrev Jim Lyngvild på sin facebook
”Selv om man kommer fra Hobro, kan man godt løse sognebånd og stille op til et menighedsråd i en anden by. Man skal bare ringe til Lene Matthies (sognepræst i Faaborg, red.)," skrev Jim Lyngvild på sin facebook. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Designeren Jim Lyngvild opfordrede søndag sine 156.000 følgere på Facebook til at engagere sig i debatten om, hvorvidt hans udsmykning af Faaborg Kirke skal være permanent eller ej. Det skete efter, at menighedsrådet torsdag aften havde stemt om, hvorvidt hans syv såkaldte fotostater med bibelske motiver skal fjernes fra kirken som først besluttet den 1. september, eller om de skal blive hængende.

Syv stemte imod, at kirken skulle beholde billederne, mens fem stemte for. Men da afstemningen viste sig at være ugyldig, er en ny planlagt til på mandag. Det er baggrunden for, at Jim Lyngvild søndag lagde en video op, hvor det lød:

“Og fem af de syv medlemmer, der stemte imod, stiller ikke op igen til menighedsrådet,” sagde han og tilføjede med henvisningen til retten til at skifte sognebånd i folkekirken:

”Selv om man kommer fra Hobro, kan man godt løse sognebånd og stille op til et menighedsråd i en anden by. Man skal bare ringe til Lene Matthies (sognepræst i Faaborg, red.).”

Det er et forsøg på at præge et menighedsrådsvalg, lyder det fra sognepræsten Lene Matthies, som kalder opfordringen for upassende. Hun vil dog lytte til eventuelle ønsker om at løse sognebånd.

”Det er en meget useriøs måde at gøre det på. Jeg synes godt, der må være debat om det her, men at folk løser sognebånd fra alle mulige steder i landet for at stille op og stemme i Faaborg, det er dybt useriøst,” siger hun.

Løser man sognebånd, gør man det specifikt til en præst og ikke til selve sognet. Det betyder, at hvis man vil have stemmeret og valgret i Faaborg Kirkes menighedsråd, skal man overbevise en af sognets præster om at tage imod én som sognebåndsløser. Og hvis man ikke bor i nærheden af sognet, skal man have gode argumenter for at få held med sådan en anmodning, tilføjer Lene Matthies.

”Man skal have en samtale med en præst inden, og jeg vil være forsigtig med at tillade sognebåndsløsning til mig, hvis man ikke har en god grund til det. Jeg vil sikre mig, at man enten har noget med lokalområdet eller med kirken at gøre,” siger hun.

Og man kan ånde lettet op, hvis man er bekymret for, at Jim Lyngvild, med sine mange følgere og evne til at mobilisere dem, vil få let ved at kuppe et menighedsråd. For ifølge professor i ret og religion ved Roskilde Universitet Lisbet Christoffersen har præster rige muligheder for at afvise en anmodning om sognebåndsløsning.

”Ja, man kan godt løse sognebånd til Faaborg, selvom man kommer fra Hobro eller et hvilket som helst andet sted i landet. Men man har ikke retskrav på det. Man løser sognebånd til en præst og ikke et sogn, og derfor skal præsten tage højde for nogle forskellige forhold,” siger hun og tilføjer:

”Et afgørende hensyn er arbejdsbyrden i forhold til geografi. Der er mere arbejde i at være sognepræst for en person langt væk end for en person på den anden side af gaden. Noget andet afgørende er hensynet til menigheden. Hvis jeg var sognepræst, ville jeg drøfte med mit biskoppelige tilsyn, hvad der taler for at modtage en sognebåndsløser, og hvad der taler imod,” siger hun.

Tirsdag havde Jim Lyngvild fjernet videoen med opfordringen og kalder det en misforståelse, hvis man forstod hans budskab som en opfordring til at kuppe et menighedsråd.

”Det gør jeg bestemt ikke. Jeg anbefaler folk at tage stilling og stille op til menighedsrådet, hvis de mener, at de har noget at seriøst at bidrage med.”

Har man noget seriøst at bidrage med, hvis man bor i Hobro og stiller op til et menighedsråd i Faaborg?

”Det kan man i allerhøjeste grad have. Hvis du er født, døbt og konfirmeret i Faaborg, har du formentlig et stærkt tilhørsforhold til kirken, også selvom du af den ene eller anden grund skulle være flyttet fra byen.”

Så din opfordringen var egentlig kun til fraflyttere fra Faaborg?

”Jeg opfordrer folk, der har en tilknytning til en kirke, til at stille op og tage del i menighedsrådsarbejdet. Det gælder menighedsrådet i Faaborg, men også alle andre menighedsråd i landet. Jeg synes, det er et interessant hverv. Og da jeg blev gjort opmærksom på muligheden for at løse sognebånd, ville jeg gerne dele den information.”