Prøv avisen

Joe Biden nægtet nadver af katolsk præst

Joe Biden har tidligere udtalt, at han personligt er imod abort, men at han ikke ønsker at fratage kvinder retten til selv at bestemme over deres kroppe. Foto: Steve Marcus/Reuters/Ritzau Scanpix

Enhver offentlig person, der taler for fri abort, placerer sig uden for kirkens lære, lyder det fra katolsk præst, der i weekenden nægtede at give nadver til den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden

Han har været amerikansk vicepræsident og kan meget vel ende med at blive Demokraternes kandidat ved det næste amerikanske præsidentvalg. Men de flotte meritter hjalp ikke Joe Biden meget, da han i søndags var til gudstjeneste i Florence, South Carolina, under et besøg på sin kampagneturné.

Her blev den katolske Biden nægtet at deltage i nadveren i St. Anthony katolske kirke af præst Robert Morey.

”Desværre blev jeg sidste søndag nødt til at afvise at give den hellige kommunion til tidligere vicepræsident Joe Biden. Den hellige kommunion signalerer, at vi er ét med Gud, hinanden og kirken. Det bør vores handlinger afspejle,” skriver præsten i en offentlig melding ifølge nyhedsstationen ABC News, hvor han tilføjer, at beslutningen bunder i Joe Bidens syn på abort.

”Enhver offentlig figur, der advokerer for abort, placerer sig selv uden for kirkens lære. Som præst er det mit ansvar at hjælpe de sjæle, der er betroet min omsorg, og det må jeg gøre selv i svære situationer. Joe Biden vil fortsat være i mine bønner,” skriver han.

Joe Biden selv har ifølge amerikanske medier ikke ønsket at kommentere oplevelsen i kirken. Han har dog i tidligere interview forklaret, at han personligt er imod abort, men at han ikke ønsker at fratage kvinder retten til selv at bestemme over deres kroppe.

Det er ikke første gang, at prominente amerikanske politikere slår sig på den katolske kirkes lære om abort. Blandt andet blev John Kerry, der var Demokraternes kandidat under præsidentvalget i 2004, også nægtet nadver for sin holdning til samme emne.

Selvom den katolske kirke officielt er imod abort, vækker det debat, når så fremtrædende politikere offentligt bliver afvist fra at deltage i en af kirkens centrale sakramenter. Ifølge John Carr, der i to årtier har været rådgiver for de amerikanske katolske bispekonference, handler sagen om Joe Biden både om dårlig teologi, dårlig pastoral praksis og dårlig politik, når han bliver nægtet nadver på grund af sin offentlige holdninger.

”Det er et stort tab for vores tro og for vores kirke, når nadveren bliver en kilde til splittelse i stedet for enhed,” siger han til den katolske hjemmeside Crux.

I udgangspunktet er der ikke noget odiøst i, at en katolik ikke får lov at deltage i nadveren. Det forklarer Jakob Egeris Thorsen, lektor i teologi ved Aarhus Universitet og iagttager af katolske forhold.

”Hver gang man har begået en dødssynd, man ikke har skriftet, kan man ikke modtage nadveren, men er i stedet under en mild form for kirketugt. Det er ganske normalt, at et sted mellem 10 og 20 procent af de voksne i en menighed ikke kan modtage nadver, for eksempel hvis de er blevet skilt og nu lever sammen med en anden partner,” siger han.

Alligevel rammer spørgsmålet om nadver til amerikanske politikere et ømt punkt i den katolske kirke, forklarer han. For hvor går grænsen mellem at håndhæve kirkens teologi og blande sig i politik.

”Mens mange konservative katolikker vil forsvare en klar linje over for politikerne i abortspørgsmålet, lyder det fra mere liberale katolikker, at man skal undlade at manifestere kirkens lære på en måde, hvor man kan komme til at blande sig i en valgkamp,” siger Jakob Egeris Thorsen og tilføjer, at der desuden er en diskussion om, hvorvidt den katolske kirkeret kan tolkes på en måde, hvor alene en holdning til fri abort i sig selv er en alvorlig synd.