Prøv avisen

John Wesley hædres

METODISTER: John Wesley, der blev født for 300 år siden, regnes for grundlægger af Metodistkirken

I morges blev en økumenisk mindegudstjeneste transmitteret direkte på internettet fra katedralen i Lincoln i Storbritannien. Hovedpersonen var John Wesley. Anledningen var 300-året for hans fødsel den 17. juni 1703. Verdens 65 millioner metodister anser ham for grundlæggeren af deres tro, selvom hans virke foregik inden for den anglikanske kirke.

John Wesley blev født i Storbritannien som sjette barn af en præstefamilie. Den unge Wesley fulgte, sammen med broderen Charles, i faderens fodspor og læste teologi på det ansete Oxford University. John Wesley blev ordineret i 1725, og i 1735 tog han sammen med broderen til USA for at virke som missionær for nybyggere og Amerikas oprindelige befolkning, indianerne, i den daværende britiske koloni Georgia. Skuffet over resultaterne og i tvivl om egen tro vendte de hjem blot to år senere.

Det er derfor ikke USA-tiden, der har skaffet John Wesley sit ry som social reformator og talerør for de svageste. Først tilbage ved rødderne startede han den vækkelse inden for den anglikanske kirke, som efter hans død ledte til et brud og dannelsen af Metodistkirken. Han og broderen prædikede ved store teltmøder, hvor de kom i kontakt med mange, for hvem kirkegang var et ukendt begreb. Allerede i studietiden besøgte han fanger i fængslerne og underviste fattige børn. Trods modstand mod hans og broderens forvaltning af den anglikanske arv, drømte Wesley aldrig om et brud med den anglikanske kirke, men håbede på en intern reformation. Han døde som en gammel, og, modsat i sine yngre år, af alle kirkeretninger respekteret mand i 1791.

Det sociale arbejde, og holdningerne mod vold, slaveri, undertrykkelse og krig, kendetegner stadig metodisternes arbejde verden over.

Religiøst adskiller metodisterne sig ikke voldsomt fra lutheranere. John Wesley var optaget af Luthers »retfærdiggørelse ved tro alene«, men for metodister er dåben ikke nok. Man skal som voksen opleve sin omvendelse og derefter bekræfte sin dåb for at opnå medlemskab. Det sker som et resultat af Helligåndens virke, og det sociale engagement er en del af det genfødte menneskes vilje til at leve kristeligt.

Metodistkirken er størst i USA, med den nuværende præsident, Georg W. Bush, som det mest kendte medlem. I Danmark blev den første metodistmenighed grundlagt i 1859, og der er i dag 16 metodistkirker fordelt over hele landet.

Navnet metodisterne kommer af »metodisk bibellæsning«. John Wesleys fødsel markeres senere på sommeren, når der i Tyskland afholdes »Europæisk Metodist Festival« fra den 30. juli til den 3. august i Potsdam tæt på Berlin.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk