Prøv avisen
Fastetid

Jonas faster fra Netflix og sociale medier

I fastetiden fordyber 20-årige Jonas Mathiesen sig i Bibelen. Han har fået tid til bibellæsning ved at skære ned på sit forbrug af tv-serier og sociale medier. Foto: Leif Tuxen

20-årige Jonas Mathiesen faster frem til påske. I stedet for at bruge tid på tv-serier og sociale medier, bruger han tid på at fordybe sig i Bibelen

Når lyset bliver slukket i 20-årige Jonas Mathiesens soveværelse i Greve ved København, bliver tv'et tændt. Dagens sidste timer bliver brugt på at se tv-serier på skærmen gennem streaming-tjenesten Netflix. Et afsnit på 40 minutter kan hurtigt blive til to eller tre afsnit, før Jonas Mathiesen endeligt lægger sig til at sove. Men i den kristne fastetid ser det anderledes ud. Fjernsynet er slukket, og Bibelen er lagt frem på sengebordet.

”Jeg faster fra serier på Netflix. Der følte jeg, at det var et sted, jeg brugte megen tid og godt kunne skære lidt ned. Jeg har aldrig været typen, der læser særlig meget, og jeg har i nogen tid tænkt over, at jeg gerne ville have læst nogle bøger. I stedet for at se serier, vil jeg i fasten læse i Bibelen eller andre bøger,” siger 20-årige Jonas Mathiesen.

Når Jonas Mathiesen normalt sætter en serie på, finder han ofte lidt slik frem, men de søde sager skærer han også ned på i fasten. Jonas Mathiesen er vokset op i en familie, hvor der altid er blevet fastet op til påske, men i år er det første gang, han selv aktivt faster.

”Jeg tror, jeg tidligere har tænkt, at faste er noget, voksne gør. Det har ikke rigtig ramt mig før. Det er først nu, jeg har fået øjnene op for, at man i fasten kan bruge tid på Bibelen og studere sin egen relation til Gud, og det er første gang, jeg selv har taget initiativ til at vælge noget fra, jeg ellers har brugt megen tid på,” siger Jonas Mathiesen.

Også morgenvanerne ser anderledes ud hos Jonas Mathiesen, der holder sabbatår efter at være blevet student fra STX, det almene gymnasium. Når han vågner om morgenen, er det første, han normalt griber ud efter, mobiltelefonen. I løbet af natten er der kommet opslag, notifikationer og beskeder på sociale medier, som skal tjekkes. Fra sengen kigger Jonas Mathiesen ind i den lille lysende skærm, scroller ned og starter kommunikationen med omverdenen.

I fasten forsøger Jonas Mathiesen at lade mobiltelefonen ligge lidt og give sig tid til at læse i Bibelen, inden han tager mod arbejdet i Føtex i Greve eller Betlehemskirken på Nørrebro i København. Jonas Mathiesen har snart fastet i to uger, og fasten har allerede været med til at sætte hans tro og måde at leve på i et nyt perspektiv.

”Jeg har fået øjnene op for en helt anden måde at tro på. Før har det været meget gennem fællesskab med andre, til ungdomsaftener i kirken og gennem andre kirkerelaterede arrangementer, men nu har jeg været alene med troen. Jeg har opdaget, hvor vigtigt det er at have en intim fremgangsmåde og have noget personligt med Gud. Jeg er meget ekstrovert og farer normalt rundt, så det har været dejligt at have tid til at finde ud af, hvem jeg er, og hvem Gud er. Man kan godt mærke, at det giver noget ro, når man har tid til at studere Bibelen og dykke ned i ordene i stedet for at høre dem fra andre,” siger Jonas Mathiesen.

Jonas Mathiesen er sikker på, at det ikke er sidste gang, han vil faste. Fasten har været med til at give ham selverkendelse i forhold til, hvordan han kan bruge sin tid bedre, og han har fundet ud af, at han godt kan give slip på ting, han ellers har følt sig afhængig af. Når fasten slutter påskedag, vil Jonas Mathiesen igen slappe af til serier, men han vil alligevel holde fast i, hvad han har lært.

”Generelt vil jeg prøve at læse Bibelen eller andre bøger, inden jeg ser serier, og at prioritere rækkefølgen, så Gud kommer før det andet.”