Prøv avisen

Jordan opruster i kampen om turisterne ved Jesu dåbssted

Turister har travlt med at fotografere, mens ortodokse kristne en efter en lader sig velsigne i Jordanfloden på det sted, hvor Jesus efter sigende blev døbt. – Alle fotos: Julie Høgholm.

Der er investeret flere penge i nye faciliteter det sted ved Jordanfloden, hvor Jesus blev døbt, efter at Unesco har anerkendt det som bevaringsværdigt. Men der skal mere end nybyggeri til, hvis stedets eksistens skal bevares. For floden er de senere år svundet kraftigt ind

Varmen vælter ind over dem, idet de myldrer ud af de afkølede, jordanske turistbusser. Nogle bærer forventningsfuldt på nyindkøbte, hvide klæder, men flest har blot spejlreflekskameraer og navneskilte om halsen. Alle har de retning mod det samme sted ved Jordanfloden, hvor Jesus efter sigende blev døbt.

Hvert år rejser flere end en halv million turister og pilgrimme til dåbsstedet, der befinder sig på grænsen mellem Jordan og Israel. Traditionelt har flest besøgt det hellige sted fra den israelske side af bredden, men efter at Unesco i 2015 udnævnte Al-Maghtas (arabisk for ”dåbsstedet”) i Jordan som verdenskulturarv, er den jordanske side gået offensivt ind i kampen om turisterne. En planlagt pilgrimsby skal vokse frem med nye bygninger som et konferencecenter, hotel og flere kirker.

På den grusbelagte, skyggeoverdækkede gangsti, der hver dag fører turisthorderne og de mange kristne pilgrimme mod deres slutmål, gør en guide sammen med en håndfuld turister holdt og beder dem tage et kig på floden ved siden af dem.

”Her,” peger han og tegner med strakt arm et langsomt S med sin finger. ”Her ser I, hvad der er tilbage af Jordanfloden. For få årtier siden var floden mere end 30 meter bred på netop dette punkt.”

Turisterne stikker forbavsede hovederne ud over rækværket for at danne sig et overblik over buskadset under sig, hvor et lille vandløb ganske rigtigt snegler sig sløvt gennem det vildtvoksende græs. I mudderhullet kan man desuden se en mager plasticslange, der med møje og besvær forsøger at pumpe vandet videre i vandsystemet.

Det er rovdrift og tørke, der har udpint floden. Jordan, Syrien og Israel har i mange årtier konkurreret om at udnytte vandressourcerne til egne formål med dæmninger, og da Israel i 1964 iværksatte et ferskvandsprojekt, der bestod i at pumpe flere millioner kubikmeter vand væk fra økosystemet årligt, blev floden sat på endnu en prøve. Øjensynligt en alt for omfattende en af slagsen. Miljøforskere og grønne græsrodsorganisationer har i årevis advaret mod den massive vandforurening i Jordanfloden, og flere har kaldt det direkte sundhedsskadeligt at bade i vandet.

I dag er bassinerne omkring de gamle ruiner af kirker, kloster og kapeller ved Jesu dåbssted fuldstændig drænet for vand.