Prøv avisen

Journalisterne i Harboøre var utroværdige efter nutidens målestok

Henrik Cavling fra Politiken kom til at lægge navn til den fornemste pris i dansk journalistik, Cavlingprisen. – Foto: Ritzau Scanpix

Præster og missionsfolk i Harboøre blev beskrevet negativt i de københavnske medier i forbindelse med en drukneulykke i 1893. Men den journalistiske metode dengang var helt anderledes end i dag, derfor kan skildringerne ikke kaldes troværdige, mener forfatter til bog om den legendariske journalist Henrik Cavling

En 125 år gammel mediedebat er de seneste uger dukket op i Kristeligt Dagblad igen. Debatten handler om mediernes dækning af den drukneulykke i 1893, der kostede 49 fiskere livet. 26 af disse var fra det lille vækkelsesprægede samfund Harboøre i Vestjylland, hvor 14 af de druknede blev begravet den 27. november 1893.

Det var i sagens natur en stor tragedie, der fik hele landets opmærksomhed. Der blev oprettet landsindsamlinger til de efterladte af blandt andre prinsesse Marie og Politiken, og aviserne sendte deres journalister den lange vej fra København til Harboøre. I løbet af dagene efter ulykken og begravelsen fik flere journalister tegnet et stærkt negativt billede af de vakte, såkaldt hellige i Harboøre og deres præster.

Den fremstilling blev kritiseret fra første øjeblik og har været debatteret lige siden. Senest i bogen ”Himmel og Hav og Harboør – Drukneulykken 1893”, hvor forfatteren Jens Kristian Lings argumenterer for, at de københavnske journalister var farvet og styret af åndelig modvilje mod Indre Mission. Han mener derfor, at man skal huske sin kritiske sans, når man læser artiklerne fra 1893 – især dem fra Politikens udsendte, Henrik Cavling.

”Man kan selvfølgelig tage nogle af artiklerne for gode varer. Henrik Cavling var en dygtig journalist og skrev mange fine beskrivelser af de sørgende mennesker, som han mødte i Harboøre. Det tror jeg ikke, han har løjet om. Men man kan ikke stole på ham, når det gælder de kritiske skildringer af de ’hellige’ og af præsterne,” siger han.