Prøv avisen

Joy Mogensen: Jeg har det mærkeligt med, at nogen siger nej til at vie homoseksuelle

Foto: Leif Tuxen

Kristeligt Dagblad har bedt den nye kirkeminister, Joy Mogensen (S), om at forholde sig til fire kirkepolitiske sager

Socialdemokratiet havde i løbet af valgkampen et udspil om, at der skal sættes krav til trossamfund om, at hvis der bliver holdt en prædiken på et fremmedsprog, skal den efterfølgende oversættes til dansk og offentliggøres på skrift. Er det noget, du vil arbejde for?

”Først vil jeg få undersøgt, hvilke krav der allerede er til trossamfundene. Umiddelbart lader det til at blive svært for myndighederne at håndhæve sådan et krav i praksis. Derfor vil jeg hellere sende en klar opfordring til trossamfundene om at oversætte prædikener til dansk. Det tror jeg vil være bedre end en lovgivning, men nu får vi se. Det er noget, vi kommer til at diskutere.”

Mogens Jensen (S) har tidligere sagt, at han ikke synes, præster skal have mulighed for at sige nej til at vie to af samme køn. Er du enig?

”Jeg har det mærkeligt med, at nogen siger nej til at vie homoseksuelle. Men jeg har hørt, at den nuværende ordning er et kompromis for at holde sammen på folkekirken. I det øjeblik den bliver splittet op, bliver det sværere at have den dialog, der er i dag, hvor det heldigvis er alment accepteret, at homoseksualitet ikke er en synd eller sygdom, men en helt almindelig måde at udleve sin menneskelige seksualitet på. Jeg tror, at hvis vi holder dialogen i gang, vil de få steder, hvor det er et problem, med tiden udleve sig selv.”

Landsforeningen af Menighedsråd ønsker at få overdraget forhandlingsretten for mange af de kirkeansatte. Er det en god idé?

”Jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu i den sag. Det er noget af en organisatorisk nyskabelse for mig at se, hvor ureguleret og formet af traditioner og historien, folkekirken er. Det er imponerende, hvor meget den alligevel formår. I det perspektiv kommer jeg også til at træde varsomt i den sag.”

Socialdemokratiet har før argumenteret for, at statsstøtten til folkekirken skal ændres, så den ikke bliver brugt til præsters lønninger og dermed forkyndelse. Er du enig?

”Jeg kunne godt ryste en holdning ud af ærmet. Men det er et spørgsmål, der er blevet diskuteret i så mange år, at der næppe vil være nogen, der synes, det er fedt, hvis jeg efter blot et par uger som kirkeminister kommer og siger, hvordan det hele skal være. Jeg kommer til at tage mig tid til at høre alle sider af sagen.”