Græsted: Forældre tog børn med i kirke i skoletiden

I dag hentede en gruppe forældre deres børn i skoletiden for at gå over i Græsted kirke og synge julesalmer uden at have fået lov af skolen. Det gjorde de for at vise deres utilfredshed med, at Gribskolen har afskaffet årets julegudstjeneste. Præsten deltog ikke i begivenheden

Græsted Kirke blev i dag besøgt af børn og forældre fra Gribskolen på den anden side af vejen. De har selv arrangeret dagens gudstjeneste, fordi de var utilfredse med, at den var blevet afskaffet.
Græsted Kirke blev i dag besøgt af børn og forældre fra Gribskolen på den anden side af vejen. De har selv arrangeret dagens gudstjeneste, fordi de var utilfredse med, at den var blevet afskaffet. . Foto: Leif Tuxen.

”Vi skal i kirke!” råber en lille pige begejstret, da hendes lærer passerer gruppen af børn, der har samlet sig på gangen under hjemmeklippede snemænd og nisser, der hænger fra loftet.

Klokken har netop ringet ud til formiddagens frikvarter på Gribskolen i Græsted, og mens de fleste børn er løbet ud i skolegården og har fundet fodboldene frem, har en håndfuld mødre samlet omkring 40 indskolingsbørn inde på gangen. Og pigen har ret. De skal i kirke.

Hver har de haft en seddel med hjemmefra, hvorpå det står, at de vil blive hentet i en times tid denne tirsdag formiddag.

Det var ellers ikke meningen, at børnene på Gribskolen skulle i kirke til jul i år. Skolens pædagogiske udvalg valgte tidligere på året at afskaffe den årlige julegudstjeneste af hensyn til elever, der ikke har protestantisk baggrund.

Beslutningen har vakt stor opsigt i hele landet. Samtidig kan den undre, hvis man kender lidt til byens historiske bånd til kristendommen. Udover Græsted kirke, der er byens folkekirke, er den lille by med godt 3.500 indbyggere hjemsted for en frikirke, to missionshuse og landets eneste luthersk-missionske børnehave. I folkemunde kaldes byen sågar ”Den hellige stad”.

Men det er nu Græsted Kirke, børnene og forældrene er på vej ind i netop i dag. Disse forældre er nemlig så utilfredse med skolens beslutning, at de selv har arrangeret et besøg i kirken. Den lokale præst ønsker ikke at deltage, da han vil være neutral over for skolen. Og der sidder heller ingen organist ved orgelet. Men middelalderkirken fyldes godt op. Endnu flere forældre, bedsteforældre og små søskende er stødt til, så godt 60 mennesker nu sidder bænket under det hvidkalkede loft.

Pernille Vainio er en de forældre, der har taget initativ til begivenheden. Hun rejser sig fra sin plads på den forreste bænk og stiller sig under korbuen.

Pernille Vainio er initiativtager til dagens gudstjeneste-udflugt.
Pernille Vainio er initiativtager til dagens gudstjeneste-udflugt. Foto: Leif Tuxen

”Velkommen til en anderledes julegudstjeneste. Vi forældre mangler at blive hørt af skolen i denne sag, og derfor er jeg glad for at se, at så mange er mødt op for at vise, at vi vil bevare julegudstjenesten,” siger hun.

Alle fremmødte har fået et ark papir med tre salmer. På forsiden står overskriften ”Bevar Gribskolens Julegudstjeneste”. De voksne kigger ned på teksten, mens børnene skråler med på halleluja i ”Et barn er født i Bethlehem”. Efter et to salmer til er det hele overstået, og alle forlader kirken igen.

Børnene stiller sig i to rækker for at gå tilbage til skolen på den anden side af gaden. Jacqueline Leed er en af de forældre, der følger dem. Hun er mor til en pige i anden klasse. I dagene op til begivenheden har hun omdelt flyers i postkasser for at få så mange med som muligt. Jacqueline Leed ærgrer sig også over, at skolen har afskaffet julegudstjenesten.

”Børnene havde glædet sig, og de var meget skuffede over ikke at skulle i kirke i år. Kristendommen er vigtig i vores familie, og det er en dansk tradition. Mine børn har gået i luthersk-missionsk børnehave, og de elsker kirken. De skal have et godt fællesskab uden for skolens matrikel, og det kan de netop få i kirken. Jeg håber, at min yngste får love at komme til julegudstjeneste, når hun begynder i skole næste år,” siger Jacqueline Leed.

Blandt kirkegængerne var ikke kun elever fra Gribskolen og deres protesterende forældre. Også Gribskov kommunes borgmester, Kim Valentin (V), var mødt op.

”Jeg er her for at gøre opmærksom på, at det var et misforstået hensyn fra skolens side at afskaffe julegudstjenesten. Kristendommen er en del af vores danske kultur og ophav, og det skal man ikke lave om på. Desuden synes jeg, det er helt forkert, at skolen ikke har inddraget forældrene i deres beslutning.”

Det er endnu ikke besluttet, om Gribskolen vil tage børnene med i kirken til jul fremover.

Det fremgik først af artiklen, at Kim Valentin er Gribskov Kommunes tidligere borgmester. Kim Valentin er dog borgmester i kommunen frem til 1. januar 2018. Fejlen blev rettet den 20. december klokken 13.