Prøv avisen

Julevandringer er blevet en fast skik

Såkaldte julevandringer er populære blandt børn. Foto: Claus Fisker

Såkaldte julevandringer formidler i disse dage julebudskabet til de brede lag. En del af en bredere tendens, hvor man har kroppen med i kirken, mener ekspert

Når landets folkekirker i denne måned inviterer daginstitutioner og skoler i kirke, er det ikke kun til traditionelle julegudstjenester. Også såkaldte julevandringer er på programmet flere steder, hvor børnene via rollespil, udklædning og bevægelse fra post til post involveres i fortællingen af juleevangeliet.

n af de kirker, hvor julevandring er et tilbud, er Gellerup Kirke ved Aarhus.

”Vi holder også en almindelig julegudstjeneste for områdets børnehaver, men for nogle børnehaver med mange tosprogede børn er en decideret julegudstjeneste måske lidt for kontroversiel. Julevandringen er ikke en gudstjeneste med salmer, bøn og Fadervor, men i stedet en fortælling om, hvorfor kristne holder jul. Det har vi god erfaring med er noget, som alle kan være med til, også de muslimske børn,” siger sognepræst Niels Hviid fra Gellerup Kirke.

Og julevandringen er populær blandt børnene, fortæller Gitte Olsen, leder af Børnehaven Viben i Gellerup:

”I vores børnehave har størstedelen af børnene en anden baggrund end dansk. For os er det en tradition at være med til julevandringen, for vi vil gerne give børnene et indblik i, hvorfor danskerne holder jul. Vi oplever også, at børnenes forældre bakker op om det og synes, det er rart at vide, hvorfor der snart er juleferie,” fortæller leder Gitte Olsen og oplyser, at børnehaven også markerer den muslimske højtid ramadanen og holder fest i den anledning.

Børnehaven Viben er dermed et godt eksempel på, at institutioner er begyndt at åbne for religionens betydning for områdets beboere, påpeger Niels Hviid:

”Religion og tro er knap så betændt, som det måske var for få år siden. Religiøse forskelle bliver ikke længere opfattet som noget farligt. Det er i stedet noget, som mange synes, vi kan håndtere på en god måde i samtale med hinanden. Og nogle institutioner spørger om hjælp fra kirken til den samtale, fordi de ved, at vi er i samtale om tro og religion hver eneste dag.”

I Tveje Merløse Kirke ved Holbæk er julevandringen også blevet en tilbagevendende tradition, fortæller kirke- og kulturmedarbejder Marianne Ljungberg-Jensen:

”I julevandringen oplever børnene evangeliet på en anden måde, end hvis de bare sad stille og lyttede til det i kirken. I stedet er der mange flotte ting at kigge på, børnene bliver klædt ud i flotte kostumer, og på den måde oplever de fortællingen med kroppen. De bliver deltagere frem for blot at kigge på. Og det er noget, jeg generelt arbejder meget med her i kirken,” siger Marianne Ljungberg-Jensen.

At folkekirken inviterer til julevandring er en del af en bred tendens, der indebærer, at man har kroppen med, når man går i kirke, fortæller ph.d. Marie Hedegaard Thomsen, der har forsket i folkekirkens aktiviteter:

”Hvis man kigger på aktiviteterne, som de har udviklet sig særligt i de seneste 20 år, er der en klar tendens til, at folkekirken går nye veje i forhold til formidling og forkyndelse. En af de nye veje er, at man er blevet opmærksom på, at folk husker med kroppen. Det har man jo vidst i mange år, men det er godt, at også folkekirken er blevet bevidst om det,” siger Marie Hedegaard Thomsen og fortsætter:

”Det ligger i hele udviklingen med særgudstjenester og flotte undervisningsmaterialer. Evangeliet bliver forkyndt via nye former. Man kunne vælge at kalde tendensen for det evangeliske gørerum. Det kommer der i disse år mere og mere af.”