Jurist: Blasfemianmeldelse mod DR får næppe konsekvenser

Kunstneren Uwe Max Jensen har anmeldt DR for blasfemi, efter at de har vist billeder af en bibelafbrænding. Men visningen af afbrændingen er inden for lovens grænser, vurderer jurist

”Jeg mener ikke, at der er noget, som forhindrer DR i at vise det klip. Det vil efter min vurdering blive svært at dømme DR for blasfemi,” siger Vibeke Borberg, mediejurist.
”Jeg mener ikke, at der er noget, som forhindrer DR i at vise det klip. Det vil efter min vurdering blive svært at dømme DR for blasfemi,” siger Vibeke Borberg, mediejurist. Foto: Nima Stock.

Den verserende blasfemisag, hvor en mand er tiltalt for at brænde en koran af og lægge en video af det på de sociale medier, har været genstand for intens debat i de seneste uger.

Et af kritikpunkterne er, at der i 1997 ikke blev rejst tiltale mod kunstneren Søren Mosegaard, der brændte en bibel på åben skærm, men at der til gengæld nu kommer en retssag mod den nordjyske mand, der i 2015 offentliggjorde en video på Facebook, hvor han brænder en koran af. Efter tiltalen gengav DR billederne af Søren Mosegaards bibelafbrænding, mens de har undladt at vise koranafbrændingen. Nu får sagen et nyt kapitel, efter at man i går på kunsteren Uwe Max Jensens Facebook-profil kunne læse, at han har har indgivet en elektronisk anmeldelse mod DR for blasfemi. Han vil have en afklaring på reglerne.

”Personligt mener jeg, at man kan brænde begge bøger af. Men hvis man rejser tiltale mod en koranafbrænding, så må samme lovgivning gælde i forhold til Bibelen. Har man sagt a, må man også sige b,” siger Uwe Max Jensen om grundlaget for at indgive anmeldelsen.

I et interview med direktør for DR Anne-Marie Dohm kunne man i onsdags i Kristeligt Dagblad læse, at overvejelserne om at vise bibelafbrændingen, men ikke koranafbrændingen lød på, at førstnævnte var kunst. Den forklaring giver Uwe Max Jensen dog ikke meget for.

”Hvordan kan Anne-Marie Dohm vide, at der ikke er tale om kunst i den aktuelle sag? Det er skinargumenter, DR kommer med. Det ville være vanvittigt, hvis der ikke bliver rejst tiltale mod dem,” siger han.

Uwe Max Jensen har før skabt opmærksomhed i medierne. I 2015 viftede han i Glyptotekets have med et Islamisk Stat-flag under en aktion mod selvsamme organisation. Tidligere har han blandt andet også defækeret i receptionen ved Statens Kunstfond i protest mod fondens uddeling af kunststøtte. Han understreger dog, at han med sin anmeldelse ikke bare ønsker at skabe endnu et opmærksomhedsstunt.

”Jeg vil bare gerne have afklaret, om de samme regler gælder for Bibelen og kristendommen,” siger Uwe Max Jensen.

Ifølge mediejurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Borberg har DR dog ikke handlet blasfemisk ved at vise bibelafbrændingen.

”Der er tale om et 20 år gammelt arkivklip, som viser en handling, som i sig selv er lovlig. Søren Mosegaard udførte bibelafbrændingen som led i sin kunstneriske virksomhed, og der blev ikke rejst tiltale mod ham. Kunstnere har en udvidet ytringsfrihed, som giver dem mulighed for provokerende og kontroversielt kunst. Det må medierne gerne formidle,” siger hun.

Der er ifølge hende ikke særligt stor chance for en eventuel dom i sagen.

”Jeg mener ikke, at der er noget, som forhindrer DR i at vise det klip. Det vil efter min vurdering blive svært at dømme DR for blasfemi,” siger Vibeke Borberg.

Danmarks Radio har ikke ønsket at kommentere anmeldelsen, og Nordjyllands Politi vil på nuværende tidspunkt heller ikke udtale sig om den konkrete sag.