Justitsministeren efter hadtale fra imam: Vi skal ikke lukke moské

Det har vakt stor forargelse, at en imam fra en moské på Nørrebro har opfordret til vold mod jøder. Justitsministeren vil dog ikke lukke moské, men gerne undersøge om prædikanten kan straffes

Det handler ikke om, at vi skal reagere i dag eller i morgen, men om at finde ud af, om der er noget at komme efter, eller om der ikke er, siger justitsminister Søren Pape om bandepakke
Det handler ikke om, at vi skal reagere i dag eller i morgen, men om at finde ud af, om der er noget at komme efter, eller om der ikke er, siger justitsminister Søren Pape om bandepakke. Foto: Stine Tisvilde.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvad er din reaktion på de ytringer, der blev fremsat ved den omtalte prædiken?

Først og fremmest er jeg umådelig trist over, at vi i 2017 skal høre på den slags, der kan skille os ad i samfundet. At vi skal høre på de middelalderlige toner i stedet for, at vi kan leve med hinanden. Nu undersøger politiet sagen, og så må vi se, om der er grundlag for at rejse en sigtelse ifølge imamloven, eller hvad vi ellers kan komme efter manden med. Politiet må få en chance for at se, hvordan det er sagt. I hvilken sammenhæng er det sagt? Læses der op fra teksten? Opfordres der til vold? De næste par dage må vi se, hvordan det udvikler sig.

En lang række partier er ude at tage afstand til denne fredagsprædiken fra moskeen på Nørrebro, og blandt andre Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti efterlyser handling fra din side. Hvad kan og hvad vil du gøre?

Inden en masse mennesker gør en helt masse, må vi finde ud af, hvad politiet siger. Det handler ikke om, at vi skal reagere i dag eller i morgen. Det handler om, at vi skal finde ud af, om der er noget at komme efter, eller om der ikke er. Er der fra politiets side ikke noget at komme efter, må vi drøfte, hvad vi så gør. Vi har et kæmpe problem, hvis man frit kan sige, at man vil udslette en hel befolkningsgruppe. Men nu bliver det helt afgørende at få undersøgt, i hvilken sammenhæng det er sagt. Så må vi se, hvad vi kan gøre.

Det er ikke første gang, at Masjid Al-Faruq-moskéen er i vælten. Terroristen Omar el-Hussein besøgte moskéen dagen før, han begik terrorangrebet i København i 2015. Den dag blev der i moskéen også opfordret til vold mod jøder. Hvad tænker du om, at moskéen nu igen er omdrejningspunkt for den slags ytringer?

Jeg tænker, at det er utroligt, at menigheden ikke siger fra. Hvor mange mennesker står bag det her? Det er min første tanke. Vi hører også bindegale ting fra Grimhøj-moskeen en gang imellem. Det ærgrer mig virkelig, at vi ser religiøse samfund, der i den grad prædiker had baseret på en tankegang, der hører en svunden tid til. Men jeg hører heller ikke til dem, der siger, at man skal lukke en moske. Det kan man godt, men så dukker den bare op i en naboejendom. Jeg synes, at vi skal bruge andre metoder. Vi skal straffe de her typer. Nu kender jeg ikke prædikanten (imam Mundhir Abdallah, red.), fordi det hele er så nyt. Jeg ved ikke, om han er her med en opholdstilladelse, eller hvilken ordning han er her på. Det skal vi have undersøgt.

Kunne myndighederne have gjort noget anderledes, når vi nu ser, at det er beslægtede ytringer, der kommer fra moskeen?

Spørgsmålet er, om myndighederne til enhver tid kan være opmærksomme på, hvad der bliver sagt af bindegale ting. Vi kommer ikke i dette land til at have en situation, hvor samtlige prædikener i alle moskeer bliver optaget og tolket. Sådan kan vi ikke leve. Spørgsmålet er, om sådan en som ham (imam Mundhir Abdallah, red,) skal sætte dagsordenen for det religiøse liv i Danmark, eller om vi skal se, om vi kan komme efter ham og marginalisere den slags typer, sådan at vi har en god religionssamtale i landet i stedet for at lade disse middelalderlige typer dominere.