Jysk folkefest skal drøfte tro

Den traditionelle vandring Hærvejsmarchen udvides til byfest og tilbyder Samtaler om tro

For første gang siden den første Hærvejsmarch blev arrangeret for 45 år siden, er folkekirken inviteret med. På billedet ses Povlsbro på Hærvejen ved Bjerndrup Mølleå mellem Tinglev og Kliplev i Sønderjylland.
For første gang siden den første Hærvejsmarch blev arrangeret for 45 år siden, er folkekirken inviteret med. På billedet ses Povlsbro på Hærvejen ved Bjerndrup Mølleå mellem Tinglev og Kliplev i Sønderjylland. Foto: Anders Tvevad.

For første gang siden den første Hærvejsmarch blev arrangeret for 45 år siden, er folkekirken inviteret med, for nu er der også blevet plads til troen i arrangementet.

Viborg Kommune og dens samarbejdspartnere satser i disse år på at udvikle den gamle tradition til et af de helt store motionsevents i Danmark med forskellige løb for løbere og cyklister foruden den oprindelige Hærvejsmarch.

Samtidig lægges an til en folkelig byfest, som i hele den kommende uge involverer Viborgs erhvervsliv, kulturinstitutioner og kirkeliv. Det såkaldte Viborg Snapsting er blevet genoplivet efter at have ligget brak igennem 200 år.

Nogle tror, at vi har taget navnet fra Folketingets restaurant, men det er snarere omvendt, fortæller projektleder Mette Hagen fra Viborg Kommune.

LÆS OGSÅ: BILLEDSERIE: Hærvejens kirker

Viborg Snapsting samlede i gamle dage folk fra nær og fjern til marked, hvor der blev festet og diskuteret politik og kultur, udvekslet nyheder og handlet og så videre, og det er noget af den tradition, vi forsøger at genoplive.

Snapstinget i Viborg havde sin glansperiode fra midten af 1400-tallet, indtil det mistede pusten efter statsbankerotten i 1813. I dets genoplivede, nutidige udgave er domkirken med.

Får vi en invitation af den art, siger vi naturligvis ja tak. Hærvejsarrangementerne er jo gennem årene foregået lige omkring os, men nu bliver vi så direkte involveret, og det er vi glade for, da vi selv ser os som en naturlig del af byens liv, siger Magnus Brandstrup, formand for Viborg Sogns Menighedsråd.

Der kommer også tro på Snapstinget, for Viborg Domsogn lægger ud med et nyt initiativ, Samtaler om tro, hvor deltagerne i små grupper kan tale med hinanden om deres tro og tvivl. Bliver det en succes, er det tanken at fortsætte med lignende arrangementer, efter at Snapstinget og hærvejsfestlighederne er afsluttet.

De to første grupper mødes i sognegården ved siden af domkirken mandag eftermiddag og aften. Emnerne, der tages op, bliver magtesløshed og at give slip. Hanne Lyngberg-Larsen, sognepræst ved Sortebrødre Kirke, indleder om magtesløshed, Trine Hostrup Dahl, ungdomspræst i Viborg Stift, tager sig af indledningen i den anden gruppe.

Interesserede skal tilmelde sig på kordegnekontoret. Deltagerantallet er begrænset til maksimalt 15 for hver gruppe.

Vi vil gerne tilbyde et trygt forum, hvor folk frit kan tale ud om deres tros- og tvivlsspørgsmål. Derfor må grupperne ikke være for store, forklarer Magnus Brandstrup.

Jeg har selv haft glæde af at deltage i sådanne små fora i forskellige sammenhænge, og jeg synes, det kunne være spændende nu også at få et kristent bud på det.

Foruden samtalegrupperne deltager domsognet i hærvejsarrangementerne med gudstjenester, natkirke, koncerter, rundvisninger og morgensang.

Desuden har Viborg Pilgrimscentrum arrangeret en 150 kilometer lang pilgrims-vandring på Hærvejen fra Jelling til Viborg. Den begynder ved Jelling Kirke lørdag og afsluttes i Viborg den 28. juni.

Hærvejsarrangementerne i Viborg ventes at samle op mod 25.000 deltagere.