Prøv avisen

København i bøn for skaberværket

Rowan Williams prædikede ved gudstjenesten for skaberværket i Københavns Domkirke i går. - Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

En propfuld Københavns Domkirke rummede i går en tværkirkelig gudstjeneste

Allerede flere timer inden gudstjenesten går i gang i Vor Frue Kirke i København, har en lang hale af ventende mennesker samlet sig uden for kirkedørene. De håber, at der også bliver plads til dem ved en af de store kirkebegivenheder i Danmarkshistorien: Den tværkirkelige klimagudstjeneste for skaberværket med nogle af verdens største kirkepersonligheder på programmet. Det er Danske Kirkers Råd, Folkekirkens Nødhjælp og Kirkernes Verdensråd, der sammen har arrangeret gudstjenesten.

Lidt før klokken 14 synger kor fra Afrika, Grønland og Danmark gudstjenesten i gang. Ind defilerer Dronning Margrethe II sammen med domprovst Anders Gadegaard. Derefter kommer den sydafrikanske ærkebiskop og nobelpristager Desmond Tutu sammen med den anglikanske kirkes åndelige overhoved, ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams.

– Vi er samlet her for at bede for Guds skaberværk. Helligånden skal være vores guide, siger domprovst Anders Gadegaard.

Rowan Williams går festklædt i gul messehagel på prædikestolen midt i kirken. Han lægger i sin prædiken vægt på, at det er Guds kærlighed og ikke frygt, der skal drive indsatsen for at skabe et bedre klima.

– Vi skal se Guds kærlighed arbejde i os. Den kærlighed, der sætter folk fri. Det er den, der kan få os til at handle, siger han.

Ærkebiskoppen understreger, at der er mange undskyldninger for ikke at gøre noget for klimaet.

– For eksempel at vi ikke kan overleve uden vores nuværende livsstil – men de kommer af frygt. Og så længe frygten dominerer, træder vi væk fra kærligheden til skaberværket og til hinanden. Frygten kan lamme os og friste os til at vente, til andre tager det første skridt, siger Rowan Williams.

– I skal ikke være bange. Handl i kærlighedens navn, opfordrer ærkebiskoppen og høster klapsalver fra den fyldte kirke.

Klokken 15 sætter domkirkens klokker i gang med at ringe 350 slag for skaberværket. Imens får hver eneste kirkegænger et tændt lys. Tutu, Williams og alle de andre forlader kirken til "Dejlig er jorden."

schelde@kristeligt-dagblad.dk

joergensen@kristeligt-dagblad.dk

Kirkefolk fra hele verden deltog i gudstjenesten for skaberværket i Københavns Domkirke i går. I slutningen af gudstjenesten fik hver eneste deltager et tændt stearinlys som et symbol på lyset i Jesus. -- Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.