Kærligheden spreder sig, men mest i Jylland

Venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed. Det er nøgleværdierne, som projektet Elsk Danmark vil udbrede én by ad gangen. Tiltaget er finalist i Kristeligt Dagblads konkurrence om at blive Danmarks bedste kirkelige initiativ i 2016

Elsk-bevægelsen startede i Aalborg, og i dag er der 10 Elsk-byer. Her viser to medlemmer på et kort de mange steder i Aalborg, de har hjulpet den forgangne uge.
Elsk-bevægelsen startede i Aalborg, og i dag er der 10 Elsk-byer. Her viser to medlemmer på et kort de mange steder i Aalborg, de har hjulpet den forgangne uge. . Foto: Jakob Askholm.

Det er op til kirken og kristne organisationer at gå forrest og bygge bro mellem mennesker på tværs af indkomst, alder, etnicitet, religion og uddannelse. Det mente en gruppe unge mennesker fra Aalborg Valgmenighed. Derfor formulerede de for tre år siden, hvad der skulle blive det første skridt til Elsk-bevægelsen. De ville møde folks behov og engagere hele byen på en jordnær måde, forklarer Peder Morre, som er daglig leder i Elsk Danmark.

”Elsk handler om, hvad det vil sige at elske sin by. I Aalborg har vi gjort det via en række events og ved at få folkekirken til at mødes med folk, der ikke nødvendigvis er en del af kirkemiljøet.”

I de tre år, siden Elsk startede i Aalborg, er det lykkedes at inspirere andre byer landet over til at følge trop. I dag er der 10 Elsk-byer landet rundt, otte i Jylland, en i København og en på Bornholm. Hver by har sin egen særlige måde at lade de tre værdier venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed komme til udtryk på. I Viborg har Elsk-medlemmerne fokus på at hjælpe byens asylansøgere, mens Elsk i Bramming i Vestjylland har holdt en event på byens plejehjem. Hvordan Elsk-byerne griber det an, er helt op til dem selv, siger Peder Morre. Der er ikke en rigtig og forkert måde at være Elsk-by på.

”Det handler om at skabe engagement, og det kan man gøre på en masse forskellige måder. At være en del af Elsk handler ikke om at være ekspert, alle kan bidrage uanset baggrund.”

Håbet er, at Elsk-initiativet kan brede sig ud til flere byer. Men selvom Elsk-bevægelsen har udtrykt, at den gerne vil have 20 byer i 2018, så er det ikke antallet, der er det vigtigste.

”Vi er en græsrodsbevægelse, og vi vil da gerne rumme samtlige byer i Danmark, men antallet er ikke så vigtigt. Det vigtigste for os er at få folk til at mødes på tværs om at skabe byer, som er blevet til et sjovere sted at være.”