Psykolog: Kærlighedsbuddet er en dans mellem at give og modtage

Det at elske sig selv er også at give andre muligheder for at vise kærlighed, mener psykolog. Hun oplever, at mange dødeligt syge viser misforstået hensynstagen, når de trækker sig væk fra familie og venner for ikke at være til besvær

0Man skal give sig hen til andre og give dem mulighed for at vise omsorg, mener psykologen Mette Bak Gundersen, der ser søndagens tekst som en opfordring til både at elske andre og sig selv. – Privatfoto.
0Man skal give sig hen til andre og give dem mulighed for at vise omsorg, mener psykologen Mette Bak Gundersen, der ser søndagens tekst som en opfordring til både at elske andre og sig selv. – Privatfoto.

Psykologen Mette Bak Gundersen oplever ofte, at hendes alvorligt syge patienter trækker sig fra familien og venner. De ønsker ikke at være til besvær, og i en misforstået hensyntagen til deres kære lukker de sig inde i sig selv og trækker sig mentalt. De gør det med de bedste hensigter, men hvis de læste morgendagens prædikentekst mere grundigt, er der en opfordring til at gøre noget andet, mener hun.

I teksten introducerer Jesus det såkaldt dobbelte kærlighedsbud: Man skal elske Gud, og man skal elske sin næste som sig selv. Mange glemmer den sidste del, mener psykologen, der arbejder med at lindre lidelse i palliativt team i Region Midtjylland.

”Jeg forstår det dobbelte kærlighedsbud som en dans mellem at elske sig selv og elske sin næste. Du kan ikke gøre den ene ting uden den anden, og heri ligger et spændingsfelt, som jeg mener, vi skal være opmærksomme på. Kærlighed er for mig at se altid rettet mod noget uden for én selv. Kærlighed handler om relationer, og derfor kan du ikke vise kærlighed ved at isolere dig med gode hensigter om ikke at ville ligge andre til last. At elske sig selv og at elske andre er også at give andre muligheder for at vise dig omsorg og kærlighed,” siger psykologen.

Som psykolog i palliativt team har Mette Bak Gundersen med alvorligt syge patienter og deres pårørende at gøre. Der ser hun et velkendt mønster med patienter, der føler skyld over at gøre hverdagen besværlig for deres pårørende. Derfor gør de alt, hvad de kan for ikke at involvere andre i deres lidelser.

”Det samme mønster ser man ofte hos folk i mere almindelig psykisk ubalance. Hvis de for eksempel har stress eller depression. Det er en normal reaktion at trække sig, men jeg læser teksten som en udfordring og opfordring til at turde blive sammen. Og at stemple ind og turde gribe andres blikke. Vi kan ikke vise kærlighed, hvis der ikke er nogen til at tage imod den,” siger hun.

I den offentlige debat flyder det over med historier om pressede unge med dårligt selvværd. Mange lider af ikke at være i stand til at elske sig selv, og disse mennesker møder Mette Bak Gundersen også i sit virke som psykolog. Det er et stort problem, mener psykologen, men ifølge hende er det ofte med den forkerte vinkel, at problemet bliver diskuteret.

”Mange mener, at man løser disse problemer ved at dyrke sig selv. Man bliver opfordret til at fokusere på ting, man kan lide, og på ikke at lade sit selvværd definere af, hvad andre tænker om dig. Og det er til en vis grad en god idé. Man må bare ikke glemme, at det at elske er bundet til relationer, og at man skal søge ud af selvdyrkelsen og over mod en hengivenhed til andre og turde stole på, at vigtige mennesker i mit liv kan holde mig ud, også når jeg ikke selv kan. Jeg tror, vi tager fejl, når vi ind-imellem lykkes med at overbevise os selv om, at vi skal klare alting selv.”