Prøv avisen

Kaj Munks barndomshjem brændt

Digterpræstens barndomshjem havde udviklet sig til en turistattraktion

Kaj Munks barndomshjem på Lolland er lagt i ruiner af en altødelæggende brand. Ejendommens nuværende ejer, konsulent Keld Witte, blev forbrændt i sit forsøg på at bekæmpe ilden. Ilden startede på loftet, hvor der lå en del halm. Det var ejeren ved at flytte, da en glød fra en cigaret antændte det knastørre støv, hvorefter branden udviklede sig eksplosivt, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Bindingsværkshuset på Kaj Munksvej i Opager i Højreby Kommune har ikke været offentligt tilgængeligt, men alligevel har det tiltrukket mange turister fra både ind- og udland.

- Vi får hvert år mange forespørgsler fra folk, der vil ned at se Kaj Munks fødested i Maribo og hjemmet i Opager, men jeg kan ikke sætte noget an- tal på, siger Bente Han- sen fra turistkontoret i Maribo.

For lektor Jens Kristian Lings, der er formand for Kaj Munk Selskabet, kommer nyheden om det nedbrændte barndomshjem som et chok.

- Jeg blev meget ked af det, da jeg hørte om branden. Vi har i forvejen alt for få minder om Kaj Munk. Når man læser store forfattere, opstår der en lyst til selv at færdes, hvor de har været. Nu kan man ikke længere få et indtryk af, hvor det var den lille dreng med de tynde ben og store øjne gik og drømte, siger Jens Kristian Lings.

Ikke langt fra det nedbrændte hus på Kaj Munksvej bor lokalhistorikeren Søren Daugbjerg. Han står hvert år for flere ture, hvor han viser turister rundt til de steder på Lolland-Falster, der havde betydning for Kaj Munk.

- Kaj Munk blev adopteret af Peter og Marie Munk, der ejede huset, og stedet kom til at betyde meget for ham. Han har beskrevet det indgående i »Foråret så sagte kommer« i kapitlet »Huset under kastanjerne«. Når man har læst beskrivelserne i bogen, er det en stor oplevelse at komme til stedet og selv suge indtrykkene til sig. Den mulighed er der ikke længere, siger Søren Daugbjerg, der har guidet både italienske, hollandske og tyske grupper af turister til Kaj Munk-steder på Lolland.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk