Kampvalg i Gladsaxe var en duel om arbejdsmiljø

Er arbejdsmiljøet i Gladsaxe Kirke godt eller katastrofalt dårligt? Det spørgsmål deler mere end noget andet de to lister, som i går var på valg til menighedsrådet i sognet nordvest for København

To lister stillede op, da der i går var afstemningsvalg til menighedsrådet ved Gladsaxe Kirke. Her er det Martin Karbech Mouritsen fra Kirkelisten, der er ved at afgive sin stemme, og Jeppe Kaarde fra den konkurrerende liste ”De Førstevalgte”, som er på vej ud af stemmeboksen. - Foto: Johanne Teglgård Olsen.
To lister stillede op, da der i går var afstemningsvalg til menighedsrådet ved Gladsaxe Kirke. Her er det Martin Karbech Mouritsen fra Kirkelisten, der er ved at afgive sin stemme, og Jeppe Kaarde fra den konkurrerende liste ”De Førstevalgte”, som er på vej ud af stemmeboksen. - Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Allerede fra morgenstunden har de første sognebørn samlet sig foran indgangen til Gladsaxe Kirkes sognegård ved København. Med mundbind på og udprintede valgkort i hænderne er de klar til at stemme om, hvilke 12 personer der skal styre livet i og omkring deres rødstenskirke fra 1100-tallet. Klokken ni træder menighedsrådsformand Martin Karbech Mouritsen, der er iført lilla skjorte og cirkelformede briller med tykt stel frem i døråbningen.

”Godmorgen og velkommen,” siger han, og én efter én går de fremmødte ind og trækker det mørkeblå forhæng til stemmeboksen for.

Martin Karbech Mouritsen gætter på, at omkring 1000 af de godt 6000 stemmeberettigede i sognet vil deltage i dagens afstemningsvalg til menighedsrådet ved Gladsaxe Kirke, hvor der kan stemmes på kandidater fra to lister.

”Da vi havde valg på denne måde for otte år siden, kom der omkring 700-800. Men med alt det, der er sket på det seneste, må vi nok indstille os på et stort fremmøde,” siger han med henvisning til den uro, der gennem længere tid har præget sognet.

Her afgiver Martin Karbech Mouritsen sin stemme. Han siger til Kristeligt Dagblad: "For os at se er det helt klart, at konstruktionen med en præst som daglig leder simpelthen ikke holder"
Her afgiver Martin Karbech Mouritsen sin stemme. Han siger til Kristeligt Dagblad: "For os at se er det helt klart, at konstruktionen med en præst som daglig leder simpelthen ikke holder" Foto: Johanne Teglgård Olsen

Tidligere i år stod en række medarbejdere ved kirken anonymt frem i medier og klagede over et dårligt arbejdsmiljø. Den ene af kirkens tre præster, der fungerer som daglig leder, bliver beskyldt for at skabe et giftigt klima. Anklager, som præsten dog selv har afvist blankt. Og Martin Karbech Mouritsen kan heller ikke genkende billedet.

”Vi har ingen grund til at tro, at han (præsten, red.) ikke gør et godt stykke arbejde. Vi holder selvfølgelig medarbejderudviklings-samtaler og laver APV (arbejdspladsvurdering, red.), som vi skal, og ud fra det kan jeg slet ikke genkende det billede, som blev tegnet i medierne,” siger han.

Menighedsrådsvalg i Gladsaxe Kirke, Martin Karbech Mouritsen (tv) og Jeppe Kaarde (th) stiller op for hver deres liste.
Menighedsrådsvalg i Gladsaxe Kirke, Martin Karbech Mouritsen (tv) og Jeppe Kaarde (th) stiller op for hver deres liste. Foto: Johanne Teglgård Olsen

Men en del af sognet har tilsyneladende en anden opfattelse. I hvert fald blev ingen fra det siddende menighedsråd – og altså heller ikke Martin Karbech Mouritsen – valgt på valgforsamlingen i september. Men så dannede de en liste, Kirkelisten, og udfordrede dermed de 12 kandidater, der blev valgt på valgforsamlingen, og som nu kalder deres liste ”De Førstevalgte”. En af initiativtagerne til denne liste er Jeppe Martinus Kaarde, som også er til stede fra morgenstunden. Til daglig er han direktør i et skadedyrsbekæmperfirma, men han har tidligere været kirketjener, blandt andet ved netop Gladsaxe Kirke. Og han har en helt anden opfattelse af arbejdsmiljøet end Martin Karbech Mouritsen.

”Vi stiller op med det ene formål at forbedre arbejdsmiljøet. Jeg har været i kontakt med både tidligere og nuværende ansatte, blandt andet den ene af vores præster, som er langtidssygemeldt, og flere af dem har grædt over situationen,” siger han og fortsætter:

På trods af de svirrende påstande, som er blevet skudt af fra hver voldgrav i Kirkelisten og De Førstevalgtes lejr på Facebook i tiden op til valgdagen, tager de to kandidater afstemningen med ophøjet ro.
På trods af de svirrende påstande, som er blevet skudt af fra hver voldgrav i Kirkelisten og De Førstevalgtes lejr på Facebook i tiden op til valgdagen, tager de to kandidater afstemningen med ophøjet ro. Foto: Johanne Teglgård Olsen

”For os at se er det helt klart, at konstruktionen med en præst som daglig leder simpelthen ikke holder. Hvis man skal drive en sund virksomhed – og også en sund kirke – går det ikke, at en af de ansatte skal bestemme over de andre ansatte. Det er der én i menighedsrådet med de rette kompetencer, der skal.”

Da både Martin Karbech Mouritsen og Jeppe Martinus Kaarde har stemt, sætter Kristeligt Dagblad dem i stævne i et tomt lokale i sognegården. Eller faktisk er det omvendt. De ønsker begge at blive interviewet sammen, fordi de efter valget med stor sandsynlighed skal arbejde sammen, som de siger.

”Vil du have sukker i kaffen?”, spørger Jeppe Martinus Kaarde.

”Nej, jeg er sød nok i forvejen,” svarer Martin Karbech Mouritsen med et grin.

Umiddelbart virker forholdet mellem de to kandidater fredeligt her på valgdagen, men det indtryk står i skarp kontrast til den valgkamp, som er blevet ført siden midten af september. Her har folk fra Kirkelisten blandt andet beskyldt De Førstevalgte for at sprede løgne på Facebook, og personer fra De Førstevalgte har anklaget Kirkelisten for ikke at respektere demokratiets afgørelse på valgforsamlingen ved at udløse afstemningsvalg. Og når de to lister ser så fundamentalt forskelligt på tingene, hvordan vil de så samarbejde om kirkens fremtid?

”Det er klart, at vi skal have et godt samarbejde i det nye menighedsråd, og jeg synes, vi skal få lavet en undersøgelse af arbejdsmiljøet,” siger Martin Karbech Mouritsen, mens Jeppe Martinus Kaarde tilføjer:

”Jeg er ikke enig. Faktum er, at arbejdsmiljøet er dårligt, så jeg synes ikke, man skal lave undersøgelseskommissioner i et væk. Der er brug for handling. Men det, som vi kan blive enige om, er, at vi gerne vil have kirken til at vokse gennem flere aktiviteter.”

Foran sognegården lyder blandede tilkendegivelser fra de Gladsaxe-borgere, som enten lige har stemt eller er på vej ind for at gøre det. Et par stykker har stadig tillid til den nuværende formand, mens andre slet ikke har og ønsker nye kræfter. Fælles for dem er dog, at de ærgrer sig over uroen om deres kirke, og de håber, det menighedsråd, der nu vælges, kan give stabilitet.