Kan den kristne påske ses på gågaden?

Butikkerne vrimler med påskeæg for tiden. Men hvad har ægget egentlig med den kristne påskefejring at gøre? Kristeligt Dagblad gik en tur med en præst for at få forklaret påskesymbolerne i butikkernes udsmykning

Sognepræst Anne Vig Skoven interesserer sig for æggets symbolske betydning. Hun ses her i Illums Bolighus.
Sognepræst Anne Vig Skoven interesserer sig for æggets symbolske betydning. Hun ses her i Illums Bolighus. . Foto: Leif Tuxen.

Butiksvinduernes påskepynt stråler om kap med forårssolen udenfor. Kristeligt Dagblad er sammen med sognepræst Anne Vig Skoven gået på jagt efter kristne påskesymboler i butikkerne i det indre København

"Jeg tror, de fleste ved, at påsken har noget med Jesu opstandelse at gøre. Alligevel vil mange nok først og fremmest forbinde påsken med mere fritid sammen med familien," lyder det fra Anne Vig Skoven, der er præst ved Esajas Kirke på Østerbro.

Hvad har ægget med påsken at gøre?

Bevæger man sig gennem mængden af ivrige kunder i Illums Bolighus, kommer man på et tidspunkt til afdelingen for påskepynt. Blandt udvalget af pyntegenstande er ægget uden tvivl det mest gennemgående, og der er æg i alle afskygninger. Men hvad har ægget egentlig med den kristne påskefejring at gøre?

"Ægget er et urgammelt frugtbarhedssymbol, der har med nyt liv at gøre. Det er ikke specifikt kristent, men noget, der har været brugt i mange sammenhænge som symbol på nyt liv og opstandelse. Man ved blandt andet fra gamle egyptiske grave, at der er blevet lagt æg ned til den afdøde," forklarer sognepræsten.

Ægget forbindes både med skabelse, liv, genopstandelse og frugtbarhed. Der findes også den udlægning, at ægget i en kristen sammenhæng symboliserer Jesu grav, der, ligesom skallen på et æg, bliver brudt, da han genopstår påskemorgen.

Kyllingen også et af de gennemgående symboler, man forbinder med påsken. Om den siger Anne Vig Skoven:

"Det hænger selvfølgelig sammen med, at de nye kyllinger udklækkes på denne årstid. Men kyllingen er faktisk også et specifikt nordisk påskesymbol, der bebuder forår og nyt liv, hvor eksempelvis haren er mere udbredt i Sydeuropa og specielt i USA."

Anne Vig Skoven plejer ikke selv at pynte særligt op til påske, dog har hun et par pyntelam derhjemme, som hun gerne finder frem, når højtiden nærmer sig. Efter at hun har kigget lidt rundt i udvalget af påskevarer, lyder hendes kommentar:

"Det ses jo tydeligt, at de fleste påskesymboler er hentet fra naturen: æg, kyllinger, lam, blomster, harer og så videre. De afspejler forårets komme og det nye liv, der spirer frem alle vegne, og det er den symbolik, kristendommen kan overtage. Heller ikke lammet er specifikt kristent, men det er alligevel et af de ældste påskesymboler, vi kender, og det stammer fra den jødiske påske, pesach" fortæller præsten.

Inden for kristendommen kender mange nok betegnelsen 'offerlam', der indimellem bruges som synonym for Jesus, fordi han blev et offer, ligesom lammet var det på det tidspunkt.

Påskens blomst

Blomsterhandlernes boder på gaderne i Indre By bugner også af gule forårsfarver. Og påskeliljen hører uden tvivl til blandt årstidens mest solgte blomster. Men påskeliljen har ikke altid været forbundet med påsken. Før Grundtvigs tid blev den betragtet som en ukrudtsblomst, der mest groede vildt på landet, og som var kommet sydfra. Men dette syn ændredes med Grundtvigs smukke ord om den tidligere så forkætrede blomst:

Påskeblomst! hvad vil du her?

Bondeblomst fra landsbyhave

uden duft og pragt og skær!

hvem er du velkommen gave?

Sådan lyder de første linjer i første vers af Grundtvigs kendte påskesalme "Påskeblomst, hvad vil du her?".

"Med sin salme ophæver Grundtvig dette og gør i stedet påskeblomsten til symbol på opstandelsen. Han tager noget fornedret og ophøjer det til opstandelsesbudskabsbærer," fortæller Anne Vig Skoven og fortsætter:

"Den gule farve er rigtig påskeagtig og symboliserer også solen og det gyldne. Men det er blomster som liljen og rosen, der bruges som billede på Jesus."

Det er ikke de kristne budskaber, der dominerer påskesortimentet i butikkerne. Snarere byder udvalget på æstetisk udformede påskeæg, amerikanske påskeharer, små stofkyllinger og lam.

"Om man vil forbinde alle disse påskesymboler med de kristne begreber om fornyelse og evigt liv, det er jo helt op til den enkelte, men jeg tror snarere, at danskerne ser dem som generelle symboler på forår, liv og friske spirer," vurderer sognepræsten.

"Men folk køber jo masser af Madonna-lys og andre kristne indretningseffekter, så flere kristne symboler i påskepynten tror jeg ikke vil skræmme folk."

Påskeæg, her med fyldte chokolader. Det røde kors signalerer, at en del af indtægterne fra netop dette æg går til Røde Kors.
Påskeæg, her med fyldte chokolader. Det røde kors signalerer, at en del af indtægterne fra netop dette æg går til Røde Kors. Foto: Leif Tuxen
Påskeæg i porcelæn hos Illums Bolighus.
Påskeæg i porcelæn hos Illums Bolighus. Foto: Leif Tuxen
Påskeharer hos Søsterne Greene
Påskeharer hos Søsterne Greene Foto: Leif Tuxen
Påskelam i træ hos Illums Bolighus.
Påskelam i træ hos Illums Bolighus. Foto: Leif Tuxen
Påskenisser set hos Søstrene Grene
Påskenisser set hos Søstrene Grene Foto: Leif Tuxen
Påskenisser? Butikkerne er kreative, når det gælder afsætningen af restvarer.
Påskenisser? Butikkerne er kreative, når det gælder afsætningen af restvarer. Foto: Leif Tuxen